Radionica za izbegla lica o razvoju biznisa

Opština Vrbas i Društvo za pomoć ugroženim licima „Solidarnost“, organizovali su radionicu za izbegla i raseljena lica koja borave u opštini Vrbas.  Radionica je bila posvećena razvoju i vođenju malih, porodičnih biznisa, a projekat održavanja ovih radionica „Integrisana podrška raseljenim osobama i izbeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“. finansira Biro Vlade SAD za stanovništvo, migracije i izbeglice.

Prema rečima Danijele Ilić, članice Opštinskog veća ova radionica trebalo bi da posluži polaznicima da nauče da razvijaju svoje biznise. “Nakon što smo završili regionalni stambeni program i rešili stambeno pitanje za 23 porodice, zajedno sa ‘Solidarnošću’ obišli smo sve ove porodice i obezbedili im razne mašine, alate i opremu za porodične biznise, kako bi sami prihodovali i tako unapredili svoj materijalni položaj. Ova radionica polaznicima treba da posluži da nauče kako da razviju svoje biznise, ispitaju tržište, plasiraju svoje proizvode i usluge i tako ostvare što bolje rezultate u poslovanju“, rekla je Danijela Ilić.

Predavanje učesnicima radionice održao je Mirko Vukčević, koordinator projekta koji je istakao da je zadatak da se putem ovog projekta izbegličkim i raseljeničkim porodicama kojima su država i lokalna samouprava pomogle da reše stambeno pitanje, pomogne da se ekonomski osamostale i preuzmu brigu o sebi.

Inače,  projekat je počeo da se sprovodi još pre 17 godina, više od 2.500 porodica je prošlo kroz njega i one sada uspešno rade i privređuju.