Vrbas na dobrom putu za zlatnu medalju za energetsku efikasnost

U opštini Vrbas danas su bili predstavnici koji su zaduženi za deo sprovođenja projekata energetske efikasnosti i upravljanja energijom u Srbiji. Projekat je donacija švajcarske Vlade u kojoj učestvuje opština Vrbas, a biće revitalizovane 4 škole i 4 vrtića u opštini, i za to je dobijeno 1,6 miliona švajcarskih franaka.

Stručni konsultanti koji rade na prvoj i trećoj komponenti projekta, Bora Obradović i Slađana Jevremović, danas su predstavnicima ustanova koje će biti revitalizovane predstavili komponente projekta za koje su zaduženi.

“Projekat je imao jednu fazu definisanja projektnih aktivnosti u kojoj je Vrbas  ušao među 4 opštine koje su odabrane da učestvuju  i budu na neki način pilot projekat.  Sam projekat sastoji se iz tri komponente, druga komponenta je najinteresantnija jer je reč o infrastrukturi gde će se određeni broj objekata renovirati. Sa koleginicom Slađanom Jevremović  zadužen sam za druge dve komponente, radi se o podizanju kapaciteta. Prva komponenta je evropska nagrada za energiju, a treća je podizanje kapaciteta gde se spremaju treninzi koji su specifični i biće vođeni prema potrebama lokala.  Kada je reč o prvoj komponenti radi se o međunarodnoj organizaciji koja sertifikuje gradove sa dostignućima u oblasti energetske efikasnosti – upotrebi obnovljivih izvora, 1.400 evropskih gradova je trrenutno u tom sistemu. Suština je da se praktično izboduje, odnosno izrangira, da se kapaciteti podignu  tokom rada projekta, i da opštine budu postavljene za tu evropsku nagradu, koja  nije novčana već prestižna stvar jer se  ulazi se u sistem opština. Radi se o tome da su to dva nivoa, prvi nivo je srenbrna nagrada koja se postiže kada se 50 posto potrebnih poena premaši, a druga je zlatna nagrada kada se 75 poena premaši. Onda se dobija sertifikat da ta opština pripada grupi opština sa velikom brigom o energetskoj efikasnosti. Opština Vrbas ima već dovoljno dobre pozicije, potrebno je malo još da poradi i da dobije i ovaj drugi nivo odnosnoi zlatnu medalju za energetsku efikasnost”, rekao je na današnjem skupu Bora Obradović, lokalni koordinator na projektu poboljšanja energetskog menadžemnta.

Inače, projekat  sprovodi Ministarstvo energetike i rudarstva, a finansira švajcarska međunarodna organizacija za pomoć.