Lepota različitosti – SSŠ „4. juli“ učesnik regionalnog projekta

Srednja stručna škola „4. juli“ iz Vrbasa je jedna od četiri škole iz Srbije čiji je projekat „Lepota različitosti” prihvaćen na konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih  (RYCO) i kojoj su dodeljena sredstva za realizaciju  u visini 17.921,75 eura.  Partneri SSŠ „4. juli“ iz Vrbasa u realizaciji projekta su udruženje „Oaza“ iz  Sarajeva i  Srednja stručna škola iz Berana, a ugovor o realizaciji projekta potpisan je u Beogradu u prostorijama Ministarstva omladine i sporta.

„Učenici Srednje stručne škole „4. juli“  u Vrbasu predvođeni projektnim timom počeli su sa realizacijom projekta „Lepota različitosti”, čiji je moto: Različitost nas ne razdvaja, već nas čini bogatijim. Kroz projekat se ukazuje na potrebu poštovanja kulturne, verske i jezičke raznolikosti, manjinskih  i kulturnih prava, jer zajednička budućnost treba da ide u smeru zaštite i razvoja ljudskih prava kroz prihvatanje različitosti. Učesnici projekta su izabrani i tokom leta će kroz projektne aktivnosti sticati interkulturalna znanja. U oktobru će učenici SSŠ „4. juli“ posetiti Sarajevo i Berane, a zatim će u Vrbasu biti organizovan Interkulturalni kamp u trajanju od tri dana“, saopšteno je iz ove škole.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih – RYCO je međunarodna organizacija osnovana od strane vlada Zapadnog Balkana  u cilju promocije duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe omladinskih razmena. Na javni poziv Regionalne kancelarije za saradnju mladih stiglo je 420 projekata iz zemalja Zapadnog Balkana, potpisinica sporazuma, od čega 141 iz Srbije. Za vreme trajanja javnog poziva došlo je do povezivanja i saradnje više od 1300 organizacija i srednjih škola iz regiona.