„Oluja, zločin koji traje“ – Izložba u centru grada posvećena žrtvama egzodusa

Izložba fotografija pod nazivom „Oluja, zločin koji traje“ danas je otvorena na Trgu Nikole Pašića u centru Vrbasa, a organizovalo ju je Udruženje „Eko polis“ povodom obeležavanja 23. godišnjice ovog događaja.  Izložba je svedočanstvo  fotoreportera o egzodusu Srba iz Hrvatske 1995. godine kada su se dogodila i ubistva više od 2.300 i progon 250.000 Srba.

„Danas u Vrbasu otvaramo izložbu koja svedoči da je svaki zločin večan i da se ne sme nikada zaboraviti. Ove slike potresna su svedočanstva najeminentnijih srpskih fotoreportera o najvećem egzodusu u Evropi u 20. veku. Na fotografijama su ovekovečeni stradanje i golgota čitavog naroda na čijim leđima je natovaren krst porekla i vere. One govore više od reči i poruka su i opomena da se nikada više ne dozvole progoni po etničkoj osnovi. Ne želimo srpskom i drugim narodima više nikada nikakvih Oluja“, rekao je povodom otvaranja ove izložbe  Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas pred okupljenim građanima.

O tragičnim trenucima u koloni prognanika, strašnim sudbinama pojedinaca i kolektivnoj sudbini jednog naroda koji je na kraju 20. veka proteran sa teritorije na kojoj je živeo vekovima, te o novom životu u Srbiji, govorila je Ivanka Dakić, odbornica u Skupštini opštine Vrbas. Minutom ćutanja i paljenjem sveća još jednom je odata počast svim nevinim žrtvama, koje će, kako je rečeno, zauvek biti deo kolektivnog sećanja srpskog naroda.