OKO NAS TEMA: Proizvodnja zanatskog (kraft) piva u Vrbasu i okolini

Poslednjih godina u Srbiji raste interesovanje za zanatskim ili kraft pivom, pa su ovakvi zahtevi počeli da stižu i od potrošača u našem regionu. Iako je potražnja za danas tradicionalnim industrijskim pivom preovlađujuća, pivo iz domaće radinosti nalazi, za početak, svoj put do probirljivijih pivopija. A prema rečima jednog od proizvođača zanatskog piva, Vrbašanina Strahinje Tepavčevića, on je na ovu ideju došao pre šest, sedam godina kada je od zeta iz Norveške saznao da je moguće proizvoditi pivo u kućnim uslovima.

“U početku piva smo pravili uz pomoć „štapa i kanapa“, pošto je u to vreme kod nas bilo nemoguće nabaviti bilo kakve sirovine i opremu. Nekako smo se snalazili i nabavljali iz okolnih zemalja, kuvali u loncima, hladili snegom. No kada prvi put probate pivo koje ste sami napravili, sve poteškoće se brzo zaborave”, prenosi svoja iskustva Strahinja.

“Danas je kraft scena u Srbiji mnogo uznapredovala. Postoje festivali, tribine, specijalizovane prodavnice i pabovi, gde se može čuti i saznati mnogo toga. Ali sve to što ste pročitali i čuli morate iskustveno da potvrdite. Zanatsko pivarstvo je igra sa neograničenim kombinacijama sastojaka, gde na kraju, kada složite sve kockice, dobijete pivo upravo onako kako ste zamislili. Naravno, uz puno grešaka na kojima učite. Svako pivo prolazi kroz period tzv „brušenja recepta“ dok ne dobije stalan i jedinstven oblik”, kaže Tepavčević.

Njegova piva, pod nazivom “021”,  trenutno su dostupna u šest varijanti: Pale ale – lagano svetlo pivo, IPA- svetlo pivo izražene gorčine i citrusne arome, American amber – boje ćilibara, Coffee stout – tamno pivo sa ukusom preprženog ječma i kafe, Saison – lagano letnje pivo voćkaste arome i Russian imperial stout – jako crno pivo kompleksnog ukusa. Radi se na receptu za Extra special- strong bitter, verovatno jedno od najpopularnijih engleskih piva.

Tepavčević ima plan da u bliskoj budućnosti registruje proizvodnju i nabavi savremenu opremu većeg kapaciteta. Potom bi usledilo otvaranje pivare sa pratećim restoranom/pabom u centru Vrbasa. Tu će, kako kaže, posetioci moći da probaju sva njihova piva, koja će uvek biti sveža i po najpristupačnijim cenama, što je i osnova kraft pivarstva. Uz to, gosti će uvek moći da prate i sam proces proizvodnje piva, i uvere se da iza proizvoda stoje kvalitetne sirovine i zanatski rad. Do tada Strahinja, poručuje čitaocima, da ako su u mogućnosti, probaju neko zanatsko pivo i uvere se da postoji nešto novo, bolje i drugačije od onoga na šta su nas navikli.