Britanska književnica Dženet Saterlend gošća vrbaske Biblioteke

Ljubitellji pisane reči imali su nesvakidašnju priliku da u Narodnoj biblioteci “Danilo Kiš” upoznaju i čuju britansku pesnikinju Dženet Saterlend čiji je nastup otvorio jesenju sezonu nastupa književnika. Vrbas je zapravo bio njena prva stanica na koju je i doslovno sišla sa voza koji ju je dovezao iz Budimpešte. Tim putem uputila se tragom svojih predaka, čukundede koji je boravio na ovim prostorima u diplomatskoj misiji polovinom XIX veka, i dede koji je na Balkanu ratovao u Prvom svetskom ratu.  O svojim posetama ostavili su dnevničke i pesničke zabeleške koje je Saterlendova, kako je objasnio Vidak M. Maslovarić, književni kritičar, esejista i književnik, inkorporirala u svoju poeziju.

“Pesnikinja je delove pisama, zabeleški, fragmenata, cedulja i skica kroz metaforičke znake objedinila sa svojim stihovima sveta koji danas tone u apoklaiptični tok, kao što je bilo i u vremenu njenih predaka. Ona prepliće stvarne zaplete i imaginaciju dokazujući da ono što je čoveku drago čulno traje i kroz potomke. Time oslikava neprekidan tok života i spaja vekove koji stoje između njenih redova i redova svojih prethodnika”, kazao je Maslovarić.

O autorki i njenom stvaralaštvu govorila je i Ivanka Radmanović, književnica i prevodilac stihova Saterlandove, kao i sama autorka koja je vidno dirnuta posetom Srbiji i vezama koje je kroz poeziju, a sada i prisustvo na stazama predaka, osvedočila. Vrbašanima je prikazala i delove buduće pesničke zbirke koja će izaći 2019. godine.


Inače, Dženet Saterlend je studirala englesku književnost na Univerzitetu u Kardifu u Velsu  i američku poeziju na Univerzitetu u Eseksu. Autor je tri zbirke poezije u izdanju Šersman Buks: ‘Paljenje srži’, ‘Dželatov vrt’ i ‘Skeletni majmun’. Dobitnica je Hotornden stipendije za 2018, a osvojila je prvu nagradu 2017. na Kent i Saseks festivalu poezije. U Srbiju je pozvana kao gošća Međunarodnih pesničkih susreta, koje svakog septembra tradicionalno organizuje Udruženje književnika Srbije.