Saradnja sindikata iz Norveške sa sindikatom iz Karneksa

Predstavnici sindikata „NNN“ iz Norveške bili su danas gosti kompanije „Karneks“ , a zatim su bili na svečanom prijemu u opštini Vrbas. Domaćin delegaciji iz Norveške koju je činilo 40 predstavnika, bio je Sindikat „Nezavisnost“ iz Karneksa. Oni su u Karneksu razgovarali sa rukovodstvom koje ih je upoznalo sa poslovanjem kompanije, a zatim sa predstavnicima sindikata razmenili iskustva. Prema rečima Milojice Živkovića,  glavnog poverenika sindikata „Nezavisnost“ u Karneksu, poseta je bila vrlo uspešna.

„Gosti  su ovde bili u radnoj poseti i dobro poznaju situaciju kod nas. Siguran sam da će poneti lepe utiske odavde. Rezultat ove posete je naša dugogodišnja saradnja. Već smo dosada primenili neke njihove modele, a nadam se, koliko god da su različite okolnosti u naše dve zemlje, da ćemo uspeti da unapredimo naše delovanje. Sindikati su tamo veoma cenjeni i brojni i smatraju se ne samo kao deo radničgog prava, već su deo građanskog prava“, rekao je Živković.

Predsednik sindikata „NNN“ iz Norveške, Jan Egil Pedersen, izrazio je zadovoljstvo nakon današnje posete Vrbasu. „U Srbiji sam bio nekoliko puta do sada i uvek rado dolazim. Sa sindikalnim organizacijama razmenjujemo iskustva i unapređujemo odnose. Na svake četiri godine predstavnici naše organizacije negde putuju, a ove godine odlučili smo da dođemo upravo ovde, jer je to rezultat dobre saradnje u prethodnim godinama“, rekao je Jan Egil Pedersen.

Goste iz Norveške primio je i predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac sa saradnicima. Tom prilikom on ih je upoznao sa  trenutnom situacijom u Vrbasu u privrednom, kulturnom i geografskom smislu.

“Drago mi je što na ovom prijemu mogu da istaknem dobru saradnju sa sindikalnim organizacijama. Naša opština je jedna od prvih u državi koja je formirala socijal-ekonomski savet. Inače kao opština imamo dobru saradnju sa Norveškom organizacijom ‘NIVA’ , a ambasador Norveške u Srbiji, čest je gost u našoj opštini“, rekao je Glušac.

Susretu sindikata prisustvovali su i predstavnici drugih sindikata na čelu sa Dejanom Titovićem, predsednikom Granskog sindikata prehrane, ugostiteljstva, turizma, poljoprivrede, vodoprivrede i duvanske industrije „Nezavisnost“.