I Vrbas sutra u „Danu bez automobila“ – Obeležava se „Evropska nedelja mobilnosti“

Ove godine, Stalna konferencija gradova i opština je u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovala akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“.  Opština Vrbas se pridružila obeležavanju te manifestacije, kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva.

„Svako od nas treba da nastoji da smanji korišćenje putničkog automobila, posebno na kraćim relacijama i opredeli se za neki od alternativnih vidova saobraćaja.Podržavajući Evropsku nedelju mobilnosti, pozivam funkcionere lokalne samouprave, direktore ustanova,preduzeća i drugih organizacija sa teritorije opštine Vrbas da se pridruže i podrže akciju tako što će u petak, 21. septembra 2018. godine doći na posao bez automobila. Pozivam građane Opštine da se pridruže akciji da tog dana ne koriste ili smanje korišćenje putničkih automobila i da se opredele za neke od alternativnih vidova saobraćaja  – biciklo, javni prevoz, pešačenje“,  rekao je Milan Glušac, predsednik opštine.

Tema ovogodišnje manifestacije je multimodalnost - kombinovanje različitih vidova prevoza pod sloganom „Кombinuj i kreći se.“ 

Upotreba putničkih automobila uzrokuje emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promene, naveli su organizatori akcije.