Učeničkom pozorišnom predstavom do prevencije vršnjačkog nasilja

Udrženje građana Ženski centar Horizont, u sklopu autorskog projekta ‘Nasilje nije cool’, a kako bi preveniralo vršnjačko nasilje, organizovaće i realizovati pozorišnu predstavu pod nazivom ‘Hoću da kažem’. O tome je danas više bilo reči u OŠ „P.P. Njegoš“, koja je zajedno sa ostalih 10 osnovnih i srednjih škola u opštini Vrbas, uključena u ovaj projekat koji se odvija pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Audicija za predstavu sa tematikom o vršnjačkom nasilju će biti odražana u bioskopu „Jugoslavija“ 1. oktobra u 17 časova, a u njoj mogu da nastupaju učenici osmih razreda osnovnih i prvih i drugih razreda srednjih škola.

„Obišli smo sve škole na teritoriji opštine i uputili im pozive za učešće i ujedno smo pozvali stručne službe škola da obaveste učenike o početku ovog projekta koji podržava opština Vrbas. Odlučili smo se da medijsku promociju predstave započnemo u školi „Petar Petrović Njegoš“ jer je ona prva u opštini oformila vršnjački tim pod okriljem organizacije ‘Drug nije meta – Aleksin zakon’, zato što imamo dobru saradnju i što u njoj radi Zorka Kapša, nastavnica matematike i ‘čarobnica  prosvete’, koja je bila član vršnjačkog tima i koja, kako sama kaže: decu uči da polete, lete, ali i da nauče da padnu, jer život nisu samo visine“, kazala je Mirjana Koprivica predsednica UG Ženski centar Horizont.

Koprivica je objasnila da će se predstava raditi u formi kratkih igrokaza uz podršku stručnih saradnika Udruženja i pod režiserskom palicom Fuada Tabučića. U ovoj formi teatra učenici će sami uzimati ulogu edukatora i ukazivati na probleme njihovog društva kako bi stvari menjali na bolje. Ovakav vid rada pozdravila je i podržala i Slavica Gvozdenović direktor OŠ „Petar Petrović Njegoš“, koja je rekla da će se đaci ove obrazovne ustanove sigurno rado odazvati na audiciju, kao i da se u samoj školi problem vršnjačkog nasilja ozbiljno tretira.

„Već duži niz godina smo škola koja se zaista posvećuje prevenciji vršnjačkog nasilja. Akcija ‘Drug nije meta’, koju smo sprovodili pre tri godine, pokazuje da i ovaj projekat ‘Nasilje nije cool’ vredan realizacije i sigurna sam da će naši učenici biti za njega zainteresovani, kao i da će on doprineti prevenciji vršnjačkog nasilja koje jeste alarmantan problem u obrazovanju. On će sigurno doprineti prevenciji, a posebno je zanimljiv pristup, jer nije u pitanju klasična edukacija, već pozorišna predstava“, istakla je Zorka Kapša nastavnica matematike u ovoj školi.

Dugoročni cilj projekta, pored prevncije vršnjačkog nasilja, je poboljšanje komunikacije i razumevanja kako u vršnjačkim grupama, tako i u kasnijem životu. Predstavu će nakon njenog završetka, imati priliku da vide sva školska deca sa područja vrbaske opštine.