Nagrada „Nebojša Devetak“ Milutinu Ž. Pavlovu

U znak sećanja na kolegu, pesnika i glavnog i odgovornog urednika Časopisa „Trag” Nebojšu Devetaka, Narodna biblioteka „Danilo Kiš” u Vrbasu je ustanovila  književnu Nagradu „Nebojša Devetak” koja se dodeljuje za najbolji književni prilog objavljen u Časopisu za književnost „Trag” za prethodnu godinu.

Žiri u sastavu Saša Radojčić, predsednik, Đorđo Sladoje i Branislav Zubović, doneo je odluku da se Nagrada „Nebojša Devetak“ za najbolji književni prilog objavljen tokom 2017. godine u časopisu „Trag“ dodeli Milutinu Ž. Pavlovu za pripovetku „Maska zagubljenog imena“. Pored nagrađenog dela, u najužem izboru našao se i ciklus pesama Nenada Milosavljevića.

Priznanje koje uz diplomu podrazumeva i novčanu nagradu, Milutinu Ž. Pavlovu će biti svečano uručeno u sredu, 12. decembra u vrbaskoj biblioteci.

„Milutin Ž. Pavlov je iskusan pripovedač, koji u nagrađenom delu ispituje danas veoma značajna pitanja ličnog identiteta. Pavlovljeva pripovetka „Maska zagubljenog imena“ je organizovana dijaloški i prikazuje tok jednog imaginarnog isleđivanja čoveka koji je, sa formalnog stanovišta, budući bez ličnih dokumenata, takođe bez identiteta. Uz doziran humor, u ponešto fantastičnom ambijentu, ispostavlja se da taj čovek zapravo poseduje znatno istančaniju prirodu od samog islednika. Sva ova teška pitanja Milutin Ž. Pavlov obrađuje u prohodnom, čitkom tekstu, koji se ne bavi samim sobom, nego čini ono što oduvek čini dobra proza: priča priču“, kazao je prof. dr Saša Radojčić.