Nastavak saradnje opštine Vrbas sa Ambasadom Ruske Federacije

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac sa svojim saradnicima, primio je šestočlanu delegaciju predstavnika Ruske Federacije koju su sačinjavali Aleksandar Konanihin, prvi savetnik Ambasade i ataše za kulturu, Aleksej Žukov, prvi sekretar Ambasade, Nadežda Kuščenkova, direktor Ruskog doma i Dmitrij Borisov, zamenik direktora Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji sa saradnicima.

Tokom sastanka, na kom je prezentovan i film o privrednim potencijalima opštine, bilo je reči o saradnji u domenima kulture, prosvete, nauke, privrede, kao i zajedničkom delovanju na zbližavanjima dveju država i naroda. Tome je, kako je rečeno, doprinelo i Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva “Rod” iz Vrbasa, čiji su predstavnici takođe prisustvovali sastanku.

„U razgovoru smo se dotakli i detalja kako bi napravili agendu naše saradnje. Krenuli smo od oblasti kulture jer je to oblast u kojoj već imamo temelj saradnje i tu ćemo, pre svega, koristiti mogućnosti Ruskog doma u Beogradu, koji ima šta da ponudi Vrbasu. Generalno, želeli bi da organizujemo Dane Ruskog doma u Vrbasu, čiji bi sadržaj bili filmske projekcije, okrugli stolovi, izložbe i slično. Ipak, generalni cilj je razvoj ekonomskih odnosa između ruskih gradova i Vrbasa, kako bi se unapredio život ljudi. Imamo mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje, u Rusiji raste interesovanje za ulaganjem u Vojvodini i naša uloga je da povežemo odgovorne ljude sa obe strane. Siguran sam da ćemo to uraditi“, rekao je ataše za kulturu Aleksandar Кonanihin.

Prvi put je u Vrbasu boravila i direktorka Ruskog doma, koja je ovom prilikom predsedniku Glušcu i Radoljubu Uskokoviću, predsedniku Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva “Rod”, uručila medalje Ruskog doma za doprinos u radu ove ustanove koja u Beogradu deluje već punih 85 godina. Kuščenkova je najavila i mogućnost održavanja Dana Ruskog doma u Vrbasu. 

U okviru posete, svečano je otvorena i izložba slika Likovne kolonije srpsko-ruskog prijateljstva “Vidici” iz Šida koju su zajednički priredila društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Vrbasa i Šida. U Likovnoj galeriji KC Vrbasa izložene su 23 slike ruskih i srpskih umetnika. Postavka je otvorena uz kulturno-umetnički program u kom su nastupili učenici vrbaskih srednjih škola, Gimnazije i SSŠ “4. juli”, kao i sekcije plesa Udruženja “Rod” Vrbas.