Matija Bećković u Vrbasu – „Sto mojih portreta“

Matija Bećković, održao je u Vrbasu u sali bioskopa „Jugoslavija“ književno veče pod nazivom „Sto mojih portreta“. Godinu nakon svog prethodnog gostovanja u Vrbasu, Bećković je predstavio svoju novu knjigu istoimenog naziva „Sto mojih portreta“, u kojoj je obuhvatio mnoge svoje savremenike među kojima mnogi više nisu među živima.

“Već sam toliko puta rekao da je čovek ono što pamti. Ono što zaboravlja to nije on. Ja sam ono što nisam mogao da zaboravim opisao kao onu usmenu zaostavštinu koja uvek ostaje nezapisana. Ja ovde nisam došao sam. Došao sam sa sto svojih portreta. Sa svojim grupnim portretom, svojom autobiografijom o drugima”, rekao je Bećković o svojoj knjizi.

U stihovima ovog pesnika ovekovečeni su Ivo Andrić, Meša Selimović, Desanka Maksimović, Novica Tadić, Branko Ćopić, Milovan Đilas i drugi. Deo pesama posvećen je Svetom Savi, Njegošu, Karađorđu, Tesli i drugim velikanima davnije prošlosti, dok je treći deo zbirke pisan o živim ličnostima.

Zaista autobiografski, sa velikom dozom emocija, sete ali i humora svojstvenog Bećkoviću, evocirao je sećanja na mnoge istaknute ličnosti domaće kulture.

Književno veče upotpunio je nastup Hora “Bački pevači” koji je za ovu priliku izveo nekoliko duhovnih i narodnih pesama. Organizator gostovanja bila je Sprska pravoslavna crkvena opština Vrbas, sa blagoslovom Episkopa Bačkog Irineja Bulovića.