Medicinski radnici Vrbasa na seminaru o bezbednijem prevozu dece u saobraćaju

U Vrbasu je danas održan prvi u seriji edukativnih seminara za medicinske radnike o bezbednosti dece u saobraćaju koji zajednički organizuju Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Institut za javno zdravlje Vojvodine i Centar za popularizaciju bezbednosti saobraćaja u saradnji sa opštinom Vrbas i lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja.

Kako je istakao Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja ključno je u pitanje poboljšanja bezbednosnih uslova uključiti sve institucije i pojedince, a medicinski radnici u tom pogledu imaju najveći autoritet kod roditelja dece i ceniće se njihove preporuke o tome kako da se bezbedno prevoze decu u automobilima.

Savet za zdravlje opštine Vrbas izabran je da bude prvi saradnik akcije upravo zahvaljujući uspešnoj saradnji koju je ostvario sa Policijskom stanicom, obrazovnim ustanovama ali i ustanovama poput Opšte bolnice Vrbas i DZ „Veljko Vlahović“.

„Već duže vreme popularišemo temu bezbednosti dece, a medicinski radnici su kroz svoju savetodavnu ulogu bitna karika u svemu tome. Njihove instrukcije o tome kako se na pravilan način prevoze deca slušaće se najviše. Ponajviše su to pedijatri, ginekolozi i zaposleni u patronažnojh službi koji imaju direktne kontakte sa roditeljima“, kazala je Milana Štulić, predsednica Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Vrbas i zamenica predsednika opštine.

Predavanje su održali stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine najpre ukazujući na posledice saobraćajnih povreda u zdravstvenom i socio-ekonomskom smisliu, na statističke podatke o žrtvama, a potom i kroz konretne praktične primere o ovoj problematici.