Vrbas neguje sećanje na Dan pobede nad fašizmom

Ispred Spomenika palim borcima u centru Vrbasa predstavnici lokalne samouprave, Saveza boraca narodnooslobodilačkih ratova, poltičkih partija i udruženja građana, kao i učenici OŠ „P. P. Njegoš“  i „20. oktobar“ koji su izveli prigodan program, okupili su se da evociraju uspomene na pale borce i žrtve fašističkog i nacističkog terora. 

„Pobeda nad fašizmom jedna je od najvećih civilizacijskih vrednosti. Odajući poštovanje svim antifašistima koji su dali svoje živote za slobodu, želim i ovom prilikom da istaknem da je antifašizam naše istorijsko nasleđe koje ćemo sa ponosom uneti u evropsku porodicu naroda koja takođe kao osnove čuva iste vrednosti. Obaveza nam je da za buduće generacije sačuvamo sećanje na tu veliku pobedu, podnetu žrtvu naših naroda i ostvarene vrednosti. Pamtićemo i slaviti junake koji su doneli slobodu. Dan pobede nad fašizmom obeležava se i kao dan Evrope jer je i Evropa bila moguća onda kada su poraženi nacizam i fašizam, ideologije koje su negacije slobode i prava“, kazao je Milan Glušac, ednik opština Vrbas.

„Prošle su 74 godine od pobede nad fašizmom  u Drugom svetskom ratu. Mlađim generacijama čini se da je to bilo davno, a nama starijima kao da se desilo nedavno. Obeležavajući ovaj istorijski datum, negujemo i izgrađujemo kulturu sećanja na sve borce koji su ugradili svoje živote u temelje našeg društva zarad slobode i blagostanja svojih potomaka i svih nas. SUBNOR Srbije treba da bude, a i jeste svesniji deo našeg naroda, koji doprinosi očuvanju mira, tolerancije i razumevanja kojim se više nikada neće dozvoliti međusobni sukobi radi tuđih interesa“, istakao je Veljko Milović, predsednik OO SUBNOR Vrbas.

Na ovaj spomenik položeni su i venci, a isto je prethodno učinjeno i kod Spomenika borcima stradalim 1944. na Gradskom groblju, Spomenika palim učesnicima ratova 1990-99, kao i kod Spomenika vojnicima Crvene armije poginulim u oslobađanju Vrbasa.