Čišćenje VBK i rad CPPOV glavne teme razgovora sa ministrima Ružićem i Trivanom

Branko Ružić i Goran Trivan, ministri republičke vlade i potpredsednik Narodne Skupštine Đorđe Milićević, sa saradnicima, posetili su juče Vrbas. Primili su ih Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, Marjana Maraš, predsednica SO, Miljana Štulić, zamenica predsednika opštine, Sanja Žigić, poslanica u Skupštini AP Vojvodine, te članovi Opštinskog veća Bojan Periz i Jovana Vujtović.

„Vrbas uskoro očekuje stavljanje u potpunu funkciju Prečistača za preradu otpadnih voda. Opterećeni smo nizom problema iz prošlosti, ali je sada važno da se pristupa remedijaciji Velikog bačkog kanala, a još je važnije da 05. juna, zajedno sa Evropskom delegacijom, Vladom Srbije, Pokrajinskom vladom i lokalnom samoupravom, potpisujemo Memorandum o razumevanju koji tretira remedijaciju najzagađenijeg dela toka VBК. Za remedijaciju su potrebna ogromna sredstva, ali će problem biti rešen, koliko god da to bude koštalo i trajalo. Vrbašani mogu da očekuju bezbednu tehnologiju čišćenja i glavni zadatak našeg ministarstva biće nadziranje upravo tih tehnologija. Jedino ne dolazi u obzir upotreba bilo kakvih prljavih tehnologija“, naglasio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, istakao je da u prvi plan dobru saradnju opštine Vrbas i ministarstva koje vodi, koju treba unapređivati na način da lokalna samouprava kroz svaki projekat unapređuje svoj servis i bude bliža građanima. „E-uprava je nešto u čemu je Vrbas jedan od lidera u čitavoj Srbiji. To je veoma značajno sa aspekta pojeftinjenja i ubrzanja usluga. Razgovarali smo i o nekim mogućnostima i fondovima koji su u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i smatram da postoji šansa da podržimo uspostavljanje e-parlamenta u opštinu Vrbas, da se uredi skupštinska sala, tehnički i tehnološki, u skladu sa 21. vekom. Takođe, opština Vrbas, zajedno sa opštinom Кula, imaju mogućnost da učestvuju na konkursu našeg ministarstva i Vlade Švajcarske, u oblasti uspostavljanja dobrog kapaciteta rada zajedničkog preduzeća koje upravlja Centralnim prečistačem za preradu otpadnih voda“, rekao je Ružić.

Oni su se prvo zadržali u skoro dvočasovnom razgovoru sa građanima, organizovanom u bioskopu „Jugoslavija“, a zatim se susreli sa rukovodstvom lokalne samouprave i razmenili mišljenja o temama iz oblasti zaštite životne sredine, narednoj fazi remedijacije Velikog bačkog kanala i otvaranju prečistača otpadnih voda za Vrbas i Кulu, te mogućnostima saradnje i podrške koje bi ova ministarstva mogla pružiti opštini Vrbas.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac poručio je ministrima da će lokalna samouprava učiniti sve da bude pouzdan partner višim organima vlasti u svakom projektu, a posebno u projektima zaštite životne sredine, za koje su svi Vrbašani snažno zainteresovani, pre svega zbog svog zdravlja“. „Opština Vrbas će se dodatno angažovati na poslovima izgradnje kanalizacione mreže u svim selima, čime bi obezbedili da prečistač u budućnosti radi u punom kapacitetu i efikasnije. Za nas je poseta ministara Trivana i Ružića veoma bitna i zbog informacije koju su nam preneli, a to je najava angažovanja za potrebe kadrovskog opremanja CPPOV, što je jedan preduslov da ono radi u punoj snazi“, rekao je Glušac i zahvalio ministrima i Vladi Srbije na podršci.

Marjana Maraš, predsednica Skupština opštine Vrbas, istakla je da je poseta ministara i poslanika deo šire akcije koju je pokrenuo poslanički klub SPS-a u Narodnoj Skupštini, koja podrazumeva obilazak gradova u Srbije i razgovor sa građanima i rukovodstvima lokalnih samouprava. „Iskazana nam je bezuslovna spremnost za saradnju i podršku, posebno u oblasti zaštite životne sredine i oblasti uprave. Ministri su nas uputili u mogućnosti i ponudu raznih konkursa i fondova, od akcija pošumljavanja do podrške za međuopštinska zajednička preduzeća, opremanja skupštinskih sala i drugih. Za nas je posebno važna spremnost angažovanja brojnih resursa države na konačnom rešavanju problema Velikog bačkog kanala“, rekla je Maraš.