Istina jedino o čemu se ćutalo – Tribina o patriotizmu tokom ratnih dejstava na KIM

Na dan kada se navršava tačno 20 godina od okončanja NATO kampanje protiv Savezne Republike Jugoslavije, Vrbas je imao priliku da više o samoj agresiji, herojstvu branilaca i prilikama u kojima se odvijali događaji na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine sazna od tadašnjih ratnih starešina, generala  Božidara Delića i pukovnika Ratka Vujadinovića. Tribinu pod nazivom “Patriotizam na delu” organizovala je Srpska pravoslavna crkvena opština Vrbas.

General Delić, komandir 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, koja je tokom svih ovih događanja bila stacionirana na Kosovu i Metohiji, naznačio je da je u ratnom smislu, 1998. godina bila mnogo teža za vojsku od 1999. Ipak, jedinice su uspele da obezvrede dejstva terorista, pa i šverc oružja iz Albanije, iako su među graničarima preovladavali “golobradi” mladići  na odsluženju vojnog roka. Po početku NATO bombardovanja, osim vazdušnih operacija, postaju opasne i kopnene operacije iz pravca Albanije, tokom kojih je Vojska Jugoslavije sa izuzetno malobrojnim vojnim sastavom, rezervistima i dobrovoljcima, uspela da odbrani državnu granicu.

“Odnos snaga u ratu bio je jedan na prema beskonačno u korist neprijatelja i to je možda bio i najasimetričniji sukob u novijoj istoriji, jer je 28 zemalja na neki način učestvovalo u agresiji na SRJ. Naši resursi bili su ograničeni i trošili se iz dana u dan, a njihovi su samo mogli da rastu. Ta 1999. godina zato je vojno najteža situacija u kojoj su se našli naša država i narod. Ali šta smo drugo mogli,  sem da se branimo? Znali smo da neprijatelju moramo naneti takve neprihvatljive gubitke da  shvati da je mir i za njega jedini izlaz. Taj izlaz bio je Kumanovski sporazum. Pa iako nije ispunio obaveze koje je prihvatio, agresor  jeste bio primoran na pregovore i traženje mirnog ishoda”, pojasnio je Delić.

Vrbašanin Ratko Vujadinović, penzionisan je iz Policije u činu pukovnika 2006, a tokom dve ratne godine na KIM bio je u aktivnoj službi na mnogim kritičnim tačkama u obračunu sa teroristima.

“OVK je 1998. godine bila legitimna teroristička organizacija i kao takva legitiman cilj. Danas mnogi govore o nekakvim zločinima policijskih snaga na ovom području, ali verujte, snage su toliko bile stalno angažovane u borbama i drugim zadacima, da nisu imale kad da stignu da počine zločine. To su laži.  Istina je jedino o čemu se ćutalo proteklih 20 godina i drago mi je što pred vama u svom gradu imam priliku da govorim pored generala Delića, o stvarnim dejstvima vojske i policije u tom periodu”, rekao je Vujadinović.

Oni su izneli još niz emotivnih i potresnih svedočanstava o solidarnosti, slozi, hrabrom držanju i odlučnosti  vojnika i policajaca tokom borbenih dejstava na Kosovu i Metohiji.