Centar grada kao pozornica – Realizovan projekat „Play Mobile“ u Vrbasu

Centar Vrbasa, preciznije Trg Nikole Pašića i park kod spomenika Palim borcima, bio je sinoć improvizovana pozornica u predstavi u kojoj su nastupili Vrbašani. Radilo se o međunarodnom projektu „Play Mobile“ čije je finale bio performans na Trgu, a kome su prethodile kreativne radionice tokom kojih su prijavljeni učesnici sami kreirali predstavu. Vrbas je, zapravo, bio jedan od 12 gradova u kojima se realizuje interaktivni projekat koji Asocijacija Kulturanova Novi Sad, Di mini teatro Francuska, Pro Progressione Mađarska i MAGMA Rumunija realizuju u četiri države. Ideja projekta je podsticanje kulturnog učešća u mikro regionima Evrope. Projekat je do sada je ralizovan u Mađarskoj. Trenutno se realizuje u Srbiji i sledeći grad nakon Vrbasa biće Sremski Karlovci. Naredna zemlja u kojoj će se realizovati je Rumunija, a zatim Francuska.

„Učesnici sami kreiraju tekst za predstavu, mi samo pomažemo u tome. Dolazimo u mesto i kroz pet dana, bez ikakve ideje kakvu ćemo predstavu napraviti, stižemo do premijere. Prvog dana se upoznajemo, sledećeg već krećemo da improvizujemo priče, trećeg osmišljavamo gde ćemo ih igrati i četvrtog već probamo u tom prostoru. U gradu, jer ideja je da oživljavamo grad“, kaže dramski pedagog Uroš Mladenović, uključen u ovaj projekat.

U projekat je bila uključena i Kancelarija za mlade OU Vrbas koja se svemu priključila u susret međunarodnom prazniku Dan mladih. Aktivan učesnik predstave svakako je bila i publika koja je performans pratila idući za radnjom i glumcima.