U Gradskom muzeju KC Vrbasa otvorene dve izložbe fotografija

U Gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbasa otvorene su dve izložbe fotografija – prva pod nazivom „Među drugima, 60 portreta 60 priča“ – izložba fotografija Centralnog muzeja Podunavskih Švaba u Ulmu, čiji je autor umetnički fotograf Dragoljub Zamurović, i druga sa radovima pristiglim na konkurs Muzej kao inspiracija 2019: „Budućnost tradicije“, koji tradicionalno organizuje Gradski muzej Vrbasa. Za ovu priliku radovi su postavljeni na dve pozicije u okviru Gradskog muzeja; u Galeriji „Pehan“ gde su se našle fotografije sa izložbe „Među drugima, 60 portreta 60 priča“, i u nedavno uređenom dvorištu ustanove, gde su mesta našle fotografije sa konkursa Muzej kao inspiracija 2019: „Budućnost tradicije“.

Ovo je, inače, po prvi put da se prostor dvorišta koristi i kao izložbeni, što je i bio cilj prilikom njegovog uređenja. Vesna Grgurović, rukovodilac Gradskog muzeja, istakla je da Vrbas nikada do sada nije u jednom danu bio domaćin dve izložbe fotografija, a posebno je važno što će jedna od njih ostati upamćena i po tome što je bila prvi program u novom prostoru namenjenom umetnicima svih vrsta, koji su svojim zalaganjem i realizacijom dobre ideje obezbedili Gradski muzej i Kulturni centar Vrbasa. 

Dr Agneš Ozer, muzejski savetnik Muzeja grada Novog Sada, zahvalila se u ime Centralnog muzeja Podunavskih Švaba u Ulmu i u ime ustanove iz koje dolazi, na prilici da se fotografije sa izložbe „Među drugima“ vide i u Vrbasu, gde je, takođe, živelo dosta Podunavskih Švaba, danas rasutih po mnogim zemljama Evrope. „Кako izgledaju i ko su Podunavske Švabe danas, kako ih je u današnjem trenutku video majstor fotografije Dragoljub Zamurović, fotografišući sve njih, ukravši trenutak njihovog života, o tome priča ova izložba. Sve njih spasao je od zaborava, u tome je veličina fotografije i značaj ove izložbe“, rekla je, dr Agneš Ozer.

Drugu izložbu otvorio je Milenko Radovanov, umetnički fotograf iz Vrbasa i dugogodišnji član komisije za izbor fotografija na konkursu. Radovanov je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što Vrbas već 12 godina zaredom ima priliku da otvori izložbu fotografija koje se prikupljaju putem konkursa, a odgovori na temu „Budućnost tradicije“, koja je bila zadata na ovogodišnjem konkursu, stigli su od brojnih fotografa i ostavili neograničen prostor za tumačenje tradicije, posebno u 21. veku.

„Za mene lično, vizuelna poruka jedne fotografije, nevezano za njen sam kvalitet, na kojoj Indijanka svira harmoniku, najbolji je odgovor na pitanje gde se mi danas nalazimo i šta znamo o tradiciji“, rekao je Radovanov. Konkurs Muzej kao inspiracija 2019: „Budućnost tradicije“ ujedno i takmičarski, pa je prva nagrada Gradskog muzeja pripala  Branislavu Brkljačiću iz Beograda, za fotografiju „Šuplje glave“, druga Milanu Markoviću za fotografiju „Tri paora“, a treća Ivanu Stojanoviću za fotografiju „Šumadijska kuća“.