Književna nagrada “Zlatna sova“ Goranu Labudoviću Šarlu

Povodom 20. godina od prvog udžbenika objavljenog u Republici Srpskoj i dodele nagrade “Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman,  održana je svečana akademija u Istočnom Sarajevu u organizaciji Zavoda za udžbenike RS. Pred velikim brojem javnih, kulturnih i društvenih radnika, predstavnika Vlade RS, opštine Istočno Sarajevo i univerziteta, direktor Zavoda Rade Ristović uručio je književniku iz Vrbasa Goranu Labudoviću Šarlu plaketu “Zlatna sova“ za roman “Vetruška u danima neba“.

Predsednik žirija prof. dr Jovan Delić u svom obraćanju rekao je da roman obuhvata jedan značajan istorijski period, prikazuje tadašnju monarhiju u svim bojama, želje i težnje narodne i inženjera Kiša da se tadašnja provincija razvije i uzdigne na nivo najrazvijenijih krajeva srednje Evrope, ali i o večitoj težnji da se zlo ostrvi na svako dobro i čini sve što može da se to dobro uguši, te da u tom smislu istorija ume često da se obnavlja, umesto da ide boljim putem.

„Bio je ovo izuzetan događaj. Imao sam priliku da vidim jedan sasvim novi, vredan i posvećen svet koji je praktično počeo sve iznova. Zavod je ozbiljan izdavač koji osim udžbenika nudi i poeziju, prozu, književnost za decu, stručnu i naučnu literaturu. Ponosan sam na reči hvale za moj roman od strane žirija. Bila je ovo prilika da sa književnikom Branislavom Zubovićem promovišemo časopis Trag i Festival poezije mladih, i verujem otpočnemo jednu ozbiljnu saradnju“, kazao je laureat Labudović za naš sajt.