Zasedao Organizacioni odbor za dodelu nagrade „Sirmai Karolj“

U znak  sećanja na književnog stvaraoca  Sirmai Karolja, koji je živeo i stvarao u Temerinu i Vrbasu, nekadašnje Kulturno prosvetne zajednice ova dva grada su ustanovile Memorijal i književnu nagradu pod njegovim imenom 1975. godine. Tim povodom, danas je u Vrbasu zasedao Književni odbor za dodelu književne nagrade koja nosi ime ovog pisca. Odbor čine predstavnici Vrbasa i Temerina. 

Na sednici Odbora, prema rečima njegovoog predsednika, Đeze Bordaša, odlučeno je da žiri za odabir ovogodišnjeg laurata nagrade sačinjavaju: Dragan Stanić, Franja Petrinović, Miroslav Aleksić, Zoran Đerić i Đeze Bordaš.

„Drugi deo sadnice bio je posvećen načinima obeležavanja memorijala, pa smo oformili i Memorijalni odbor koji će razraditi kako ćemo dogodite obeležiti 110 godina od rođenja Karolja Sirmaija. Prethodno smo položili i vence na piščev grob u Vrbasu“, dodao je Bordaš.  

Sirmai Karolj je rođen 1890. godine u Temerinu, a od 1923. godine je živeo u Vrbasu gde je i sahranjen 1972. godine. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, studije u Pešti. Objavio je više knjiga novela i jedan roman, a u periodu od 1933. do 1941. godine uređivao i izdavao časopis „Kalanđa“. Najpoznatije novele ovog književnika su „Mećava“, „Lutajući vozovi“ i „Mostovi u noći“. Književna nagrada ustanovljena njemu u čast,  dodeljuje se svake godine za novele i pripovetke štampane na mađarskom, odnosno srpskom jeziku. Ove godine ocenjivaće se prozna dela na srpskom jeziku.