Književno veče o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerski – Srpski Romeo i Julija

Izložbena postavka i književni program povodom 150. godišnjice od rođenja Jelene Lenke Dunđerski i 110. godišnjice od objavljivanja najlepše pesme srpske ljubavne lirike „Santa Maria Della Salute“, Laze Kostića, održani su u Narodnoj biblioteci „Danilo Kiš“ u Vrbasu. Učesnici su bili Hadži Zoran Lazin, priređivač programa „Spomen na Lazu i Lenku, likovne i pesničke inspiracije“, pesnici Blagoje Baković i Miroslav Aleksić i glumica i recitator Željka Jelić.

„Mitska ljubav Lenke i Laze ne prestaje da bude inspiracija. To je mit o srpskim Romeu i Juliji koji će živeti dok je srpskog jezika. Ipak, nismo dostojno čuvali i negovali sećanje ni na Lenku Dunđerski ni na Lazu Kostića iako je on svojim ukupnim gromadnim delom poslednji romantik i prvi modernista srpske književnosti“, kazao je Lazin. 

Glumica Željka Jelić kazivala je stihove o Lenki, kao i stihove laureata nagrade „Lenkin Prsten“ ustanovljene 2006. u Srbobranu, čiji dobitnici su i pesnici iz Vrbasa Mirolsav Aleksić i Blagoje Baković. Aleksić je naznačio da bi trebalo da jedan datum u godini obeležavamo kao Dan Dunđerskih imajući u vidu sve što su učinili za srpski narod, pogotovo na polju prosvete i kulture. 

„Ljubav Laze i Lenke rastegnula je magnete jezika i omogućila da se na harmonici srpskog jezika odsvira najlepša poezija, pesma Santa Maria Della Salute. Slučaj u Veroni između Romea i Julije nije se ni desio, a mi imamo istinsko čudo i realnu priču koju nismo dovoljno iskoristili, čak ni da prevedemo Lazinu pesmu na što više svetskih jezika“, istakao je Blagoje Baković.

Književni program pratila je i izložbena postavka u koju su ugrađeni  portreti, fotografije, ikone, kolaži koji približavaju vreme i likove od pre više od jednog veka.