U Gradskom muzeju predstavljena retrospektiva radova od bronze Vojimira Dedeića

Gradski muzej Kulturnog centra Vrbasa domaćin je postavke u kojoj su predstavljene skulpture od bronze, radovi akademskog vajara Vojimira Dedeića. Radi se o retropsektivi dela nastalih od 1971. godine do danas, umetnika koji je svoje stvaralaštvo vezao za Vrbas gde se istakao i kao dugogodišnji likovni pedagog u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“, a imao je udela i u stvaranju prve Muzejske zbirke, rekla je Vesna Grgurović, rukovodilac Gradskog muzeja. 

„Ovde su izloženi pokretni eksponati od bronze  koje sam stvarao tokom više decenija i kroz koje se može primetiti da sam radio, da nisam leškario, a koliko to vredi reći će drugi. Želim da izrazim posebnu čast što izlažem u Gradskom muzeju, u galeriji koja nosi naziv velikog slikara i umetnika Jožefa Pehana“, kazao je Dedeić.

Izložbu je otvorila dr Silvia Jelačić, ističući da  se u ciklusu Dedeićevih skulptura-objekata primećuju tri dela – figurativni likovi, zatim spomenici i na kraju nefigurativni deo radova. Kako je dodala, ovi, kao i eksponati od drugih materijala, predstavljaju Dedeića kao jednog od najznačajnijih vajara domaće likovne scene.