Počinje vakcinacija protiv gripa – U vrbaski Dom zdravlja stigle prve vakcine

Dom zdravlja „Veljko Vlahović“ dobio je prvih 1.000 doza Vaxigrip Tetra vakcina protiv gripa za sezonu 2019/2020. Vakcine su distribuirane po svim ambulantama kako bi odmah mogla početi vakcinacija. Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, kao i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji.

Vakcina protiv gripa za sezonu 2019/2020 je četvorovalentna mrtva, proizvođača „Sanofi Pastera“, jednodozna u špricu, split vakcina sa pratećim sertifikatom Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Vakcina sadrži viruse gripa tipa A dva soja – AH1N1, AH3N2, i virus gripa tipa B dva soja – (B/Viktorija soj) i (B/Jamagata soj), u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu, i odlukom EU za sezonu 2019/2020.

Sprovođenje vakcinacije protiv gripa sezona 2019/2020. preporučuje se osobama iz rizičnih grupa sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.