Rusko-srpska mobilna klinika narednih dana vrši preglede u svim mestima opštine

Realizacija projekta „Mobilna klinika“, koji zajedno sprovode Nezavisna neprofitna organizacija za podršku humanitarnim programima „Ruska humanitarna misija“, opština Vrbas i Dom zdravlja „Veljko Vlahović“ predviđa da u narednih nekoliko dana specijalizovano vozilo s timom lekara i medicinskog osoblja pregleda sve zainteresovane građane i obiđe  svaku mesnu zajednicu u opštini, posebno slabo pokretne i ugrožene.

„Sa ruske strane građane će pregledati dr Viktor Belinski, internista i reanimatolog, lekar Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije, kao i njegove kolege iz Doma zdravlja ‘Veljko Vlahović’. Vozilo koje koristimo je specijalno opremljeno za rad na terenu, može biti u pogonu 24 časa dnevno i može da pruži više vrsta zdravstvene zaštite“, rekao je Branimir Nešić, izvršni direktor „Ruske humanitarne misije“ za Balkan.


Prvog dana akcija je održana ispred Mesne zajednice Kucura, a ekipe Mobilne klinike narednih dana će redom pregledi zainteresovane u Savinom Selu, Ravnom Selu, Zmajevu. Bačkom Dobrom Polju i, na kraju, u I, II i III mesnoj zajednici u Vrbasu.


Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, istakao je da svi projekti saradnje Srbije i Rusije, kao i odnosi Ambasade Ruske Federacije i opštine Vrbas imaju dugu tradiciju. „Ulažemo energiju u učvršćivanje prijateljskih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom, na pravi način promovišemo programe očuvanja kulturnog nasleđa, a već sledeće nedelje krećemo i sa jednim programom saradnje u okviru obrazovanja, u Srednjoj stručnoj školi. U narednim danima nas čeka ozbiljan posao i želimo da izađemo u susret svim zahtevima i željama građana“, rekao je Glušac.