U Vrbasu održani susreti društava srpsko-ruskog prijateljstva i Rusko veče

Vrbas je po osmi put ugostio predstavnike društava srpsko-ruskog prijateljstva iz svih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske. Pored predstavnika iz velikog broja vojvođanskih mesta, bili su prisutni i gosti iz Beograda, Jagodine, Smedereva, Aleksinca, Doboja, Šapca, Čačka i drugih gradova. Organizator skupa je Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“ Vrbas. Tema okruglog stola, čiji rad su otvorili Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas i Aleksandar Konanihin, prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, bila je „Mesto i uloga udruženja srpsko-ruskog prijateljstva između Ambasade RF i lokalnih samouprava“. 

„Iduće godine obeležavaju se dva značajna jubileja u koje će Ambasada biti uključena. Prvi je 75 godina od savezničke pobede nad fašizmom, a drugi 100 godina od dolaska ruske ‘bele emigracije’ u Srbiju. Pozivam vas da u međusobnoj saradnji, skupovima, izložbama, koncertima, predavanjima i odavanjem pošte zajednički osmislimo i druge načine kako ćemo obeležiti te jubileje“, rekao je Aleksandar Konanihin.

„Zadovoljan sam što u našoj opštini Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva “ Rod“ postoji već 12 godina i ostvaruje dobre rezultate. U saradnji sa ruskim partnerima nedavno smo realizovali dva projekta značajna za naše građane – opremanje kabineta za ruski jezik u Srednjoj stručnoj školi i medicinske preglede u svim naseljenim mestima opštine u Srpsko-ruskoj mobilnoj klinici“, kazao je Glušac.

Udruženje „Rod“ pripremilo je i druge programe kojima je obeleženo 12 godina od osnivanja udruženja. Otvorena je izložba fotografija „Deca Donbasa“, a u Bioskopu “ Jugoslavija“ održano je i Rusko veče. U programu su, pred prepunom salom, nastupili Plesni studio Monmiraž iz Subotice, kantautor Aleksandar Toković, hor OŠ “ 20. oktobar“, učenici SSŠ „4. juli“ i drugi izvođači.