Manjak parkinga u Vrbasu sve primetniji – Mogu li i infrastruktura i zelenilo?

Do kraja godine u centru Vrbasa biće izgrađen novi parking prostor. Кroz projekat “Infrastrukturno opremanja Bloka 100 i Bloka 44 u Vrbasu“, koji finansira Pokrajinska vlada a realizuje Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, grade se 63 parking mesta na prostoru iza zgrade Opštinske uprave i zgrada kolektivnog stanovanja, na mestu gde je veoma često dolazilo do saobraćajnih gužvi upravo zbog nedostka prostora za parkiranje.

“Parkiranje u centru Vrbasa je višedecenijski problem, posebno na ovom mestu. Infrastruktura ove vrste dugo godina nije unapređivana, istovremeno je broj vozila stalno rastao, i ovo je prilika da uz podršku Pokrajinske vlade uredimo ovaj prostor, rasteretimo parking prostore u celom centru grada i na duži rok rešimo ovaj problem. Za uređenje blokova 44 i 100, za izgradnju parkinga i opremanje industrijske zone, dobili smo 56 miliona dinara. Važno je istaći da će uz prostor za parkiranje, stanovnici ovog bloka po prvi put dobiti i jasno definisane pešačke staze, koje su do sada služile, takođe, za parkiranje automobila, što će konačno doneti i bezbednost svih učesnika u saobraćaju”, rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, i zahvalio građanima na razumevanju dok traju radovi.


Izvođač radova je firma “Extra auto” iz Vrbasa. Površina ovog parking prostora je 2.100m2. Pred početak radova, bilo je neophodno odstraniti sva stabla na ovoj površini. Jedan broj stanovnika iz ovih Blokova smatra da je drveće neophodno sačuvati.


“Drveće je staro 50 godina, čak i ako se zasadi novo drveće, trebaće mnogo godina da izraste. Da bi se proširio ovaj parking nije bilo neophodno seći drveće, naročito ne zbog dvadesetak parking mesta više. Svuda po gradovima se sadi drveće, da bi bilo što više zelenila, ionako je previše betona, a i zagađenja je previše. Neophodno nam je  što više zelenila, a ne da ga uništavamo”, smatra jedan od nezadovoljnih građana. Međutim, u opštini kažu da nije svo drveće posečeno, već su neka presađena.

“Imali smo nekoliko sastanaka sa građanima. Primili smo sve njihove sugestije i postigli dogovor. Neophodan je i parking, a i zelene površine. Planirano je da na ovom prostoru bude i zelene površine. Stručnjaci su utvrdili koja stable se mogu presaditi, što su i učinili tako da nisu sva posečena. Ja se nadam da ćemo svaki put uz sugestije i dogovor sa građanima rešiti svaki problem”, rekao je Glušac.

I pored izgradnje ovog parkinga biće neophodno još parking mesta, tako da će u narednom periodu, na pogodnom mestu napraviti još parking zona. Kako su rekli iz opštine neće se narušavati zelene površine, već će se na pogodnim lokacijama proširiti postojeći ili izgraditi nov parking prostor. Inače, u centru grada, posebno radnim danima u toku pre podneva, velika je gužva u saobraćaju, a slobodnih parking mesta gotovo da nema.


Vozači se često nepropisno parkiraju, a onda Komunalna inspekcija fotografiše nepropisno parkirane automobile. Vlasnik atomobila mora da plati kaznu u roku od nedelju dana 2.500 dinara, a ako ne plati za to vreme, kazna se duplira i iznosi 5.000 dinara.  


Komunalna inspekcija ima svakodnevno pune ruke posla, pa tako kad fotografišu, prijava na adresu vlasnika automobile stiže tek nakon četiri ili pet meseci, ali se svakako mora platiti.