Posađeno drvo u čast prvog deteta rođenog u 2020. godini u OBV

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, pokrenuo je akciju pod nazivom „Za novi život“ koja se realizuje zajedno sa svim opštim bolnicama u Vojvodini i lokalnim samoupravama gde se one nalaze. Zato je danas u  čast prvorođene bebe u OBV, Viktora Berte iz Srbobrana, u dvorištu Opšte bolnice zasađeno drvo. Iz kancelarije ombudsmana kažu je akcija pokrenuta jer se Srbija suočava sa demografskim problemima, a globalno planeta se suočava sa velikim zagađenjima i klimatskim promenama. 

„Želimo da nam se deca rađaju, da rastu i razvijaju se poput drveta, koje jeste simbol života, i imamo i obavezu da generacijama koje dolaze sačuvamo zdravu životnu sredinu“, rekla je Snežana Knežević, zamenica pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana.

Opštinu Vrbas u akciji „Za novi život“ predstavljala je Sanja Žigić, koja je istakla da se lokalna samouprave rado pridružuje projektima koji imaju za cilj realizaciju pronatalitne politike.

„Imamo naše lokalne programe podrške natalitetu. Svaka novorođena beba u opštini dobija po 10.000 dinara, prvorođena na početku godine 80.000 dinara, a trudimo se da i kasnije mlade porodice imaju olakšice prilikom upisa dece u vrtiće i škole, plaćamo prevoz i smeštaj učenika, sve sa željom da pomognemo građanima“, rekla je Sanja Žigić.

Sađenju drveta tuje u bolničkom parku pisustvovali su i predstavnici OBV, JKP „Komunalac“, kao i rođaci prvorođene bebe.