Skulpture u terakoti kikindskih vajara izložene u vrbaskoj Galeriji

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa sinoć je otvorena izložba „Skulptura u terakoti, tri pogleda“, trojice vajara – Jovana Blata, Milana Ramajia i Igora Smiljanića koje povezuje zajednički rad u Centru za likovne i primenjene umetnosti „Terra“ u Kikindi. 

„Ideja izložbe je da prikaže kako različiti autori tretiraju terakotu kao materijal, kao i različite mogućnosti gline kao vajarskog materijala. Ovom izložbom želimo promovisati skulpturu u terakoti koja pruža vajarima velike mogućnosti umetničkog izražavanja“, naznačili su autori na otvaranju, dok je galeristkinja dr Silvia Jelačić istakla da u svim izloženim radovima dominira priroda, odnosno voda, drvo i životinjski svet. 

Milan Ramaji rođen je u Mokrinu 1958. godine. On je konzervator tehničar zaposlen u CLPU „Terra“ Kikinda. Član je ULUS-a i SULUV-a. Izlagao je na brojnim  samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Jovan Blat je rođen u Kikindi 1968. Studije vajarstva završio je na Fakultetu umetnosti i dizajna u Temišvaru, gde je završio i master studije na istom odseku. Radio je 14 godina u CLPU Terra u Kikindi kao upravnik ateljea. Zaposlen je na Vajarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik.  Igor Smiljanić je rođen u Kikindi 1977. Studije vajarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2002, a master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dugogodišnji je saradnik Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“. Radi kao stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.  Njihovi radovi biće izloženi u Vrbasu do kraja meseca.