Sećanja na Atilu Bordaša, prijatelja muzeja u vrbaskom Muzeju

U vrbaskom Gradskom muzeju upriličen je program „Sećanja na Atilu Bordaša, prijatelja muzeja“ kojim su se zaposleni u Muzeju, porodica i prijatelji podsetili života i delatnosti Atile Bordaša, koji je dao znatan doprinos nastanku i unapređenju muzejske zbirke. 

Atila Bordaš je dugi niz godina radio na promociji kulturnog nasleđa Vrbasa, bavio se temom vodenica i životom i radom istaknutih Vrbašana kao što su Jožef Kiš i Jožef Pehan. Takođe je istraživao srednjovekovne povelje Vrbasa. Preminuo je 8. novembra 2019. godine. Prisutnima u Gradskom muzeju o Atili su govorili njegov brat, književnik Đeze Bordaš, rukovodilac Gradskog muzeja KC Vrbasa, Vesna Grgurović i istoričar-kustos Pavle Orbović iz ove ustanove. 

„Atilu Bordaša interesovalo je sve što ga okružuje, istorija svih ljudi, naroda koji žive u Vrbasu i ovog prostora. Kao član Društva ljubitelja starina i Društva prijatelja muzeja, dao je uz Ištvana Đengea veliku podršku nastanku Muzeja, odnosno Muzejske zbirke koja mu je prethodila. Istraživao je vojvođanske mlinove i vodenice, a kako je neke od njih projektovao Jožef Kiš, graditelj Velikog bačkog kanala, počeo je i njime da se bavi. U penziji je imao još veći žar za istraživanjem“, kazao je Pavle Orbović. 

Mllađi brat pokojnog Atile Bordaša, Đeze, istakao je da je njegov brat još u mladosti bio uspešan u šahu i stonom tenisu. Kao inženjer tehnologije istraživao je mlinove, njihovu prošlost, a onda je to proširio i na druge podatke vezane za minula vremena. 

„Njegov rad obuhvatio je istorijat tridesetak mlinova na Dunavu koji su delovali u 18. i 19. veku. Potom je pisao o vodenicama na Krivaji, pa o nekadašnjem zanatstvu, ugostiteljstvu i građevinama. Kao saradnik mnogih časopisa objavljivao je na više jezika, mađarskom, srpskom, nemačkom i rusinskom, a znanje jezika otorilo mu je pristup i arhivama.“, rekao je Bordaš i najavio skoro objavljivanje knjige radova preminulog autora. 

Umetnički deo programa upotpunio je nastup učenika i nastavnika OMŠ Vrbas.