Nacionalna služba za zapošljavanje predstavila poslodavcima u Vrbasu konkurse

Nacionalna služba za zapošljavanje predstavila je danas u Vrbasu sve nedavno otvorene javne pozive i konkurse predviđene Nacionalnim planom zapošljavanja za 2020. godinu. Programi i mere aktivne politike zapošljavanja osmišljeni su kroz 13 poziva i konkursa, koje je danas u Vrbasu predstavila Tatjana Vidović, direktorka Filijale NSZ Novi Sad, zajedno sa saradnicima.

Cilj promocije bio je da se što više poslodavaca upozna sa programima i merama kako bi dobili potpune informacije i odabrali program u skladu sa svojim potrebama. Ove godine poslodavcima su na raspolaganju sredstva za realizaciju programa stručne prakse, pripravnika, javnih radova, samozapošljavanja, subvencija za nova radna mesta, obuke na zahtev poslodavaca, sticanje praktičnih znanja, kao i posebni programi za osobe sa invaliditetom.

Promociji su prisustvovali Milan Novaković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga, Duško Krnajac iz Pokrajinske službe zapošljavanja NSZ, i Milan Glušac, predsednik Privremenog organa opštine Vrbas.


Statistika pokazuje da ja na evidenciji NSZ u Vrbasu, na kraju februara 2020. godine, bilo 3.836 nezaposlenih lica, što je za 23% manje nego u istom periodu prethodne godine.


U 2019. godini u opštini Vrbas zabeleženo je 2.366 zapošljavanja sa evidencije NSZ. Mladi do 30 godina čine 17% nezaposlenih, dok je starijih od 50 godina 34%. Prema obrazovnoj strukturi, 30% nezaposlenih je bez kvalifikacija ili je nisko kvalifikovano, srednje obrazovanje ima 60% od ukupnog broja nezaposlenih, a visoko 10%.