Preventivne mere Štaba za vanredne situacije radi suzbijanja epidemije

Štab za vanredne situacije opštine Vrbas na sednici održanoj 03. jula 2020. godine, povodom aktuelne situacije vezane za suzbijanje, sprečavanje i gašenje epidemije Кovid 19 na teritoriji opštine Vrbas, doneo je sledeće mere:

Nalaže se direktorima javnih preduzeća, ustanova, organizacija i rukovodiocima organa lokalne samouprave na teritoriji opštine Vrbas da organizuju rad tako da se obezbedi redovno obavljanje delatnosti uz maksimalnu primenu zaštitnih sredstava za zaposlene i korisnike. U zatvorenim prostorijama obavezna je upotreba zaštitnih maski kao i upotreba dezinfekcionih sredstava, uz poštovanje propisane socijalne distance.

Do daljeg, privremeno se otkazuje održavanje svih kulturnih i javnih manifestacije na teritoriji opštine Vrbas. 

Na teritoriji opštine Vrbas sportske manifestacije u zatvorenom prostoru će se održavati bez prisustva publike, a na otvorenim prostorima uz poštovanje propisane socijalne distance od najmanje 1,5 metar i uz upotrebu dezinfekcionih i drugih zaštitnih sredstava.

U Centru za fizičku kulturu "Drago Jovović" na bazenima potrebno je primeniti sve propisane mere zaštite od korona virusa, postaviti dezobarijere i obezbediti da se posetioci i zaposleni pridržavaju svih propisanih zaštitnih mera.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije u Republici Srbiji, a u cilju sprečavanja širenja korona virusa, na osnovu Obaveštenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, od 29. juna privremeno se obustavljaju posete korisnicima u Gerontološkom centru u Vrbasu.

Opštinski štab za vanredne situacije će posebno pratiti rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru i letnjim baštama. Neophodno je da vlasnici ugostiteljskih objekata obezbede striktnu primenu propisanih mera zaštite zaposlenih i gostiju, da svakodnevno dezinfikuju poslovni prostor i obezbede upotrebu dezinfekcionih i drugih zaštitnih sredstava.

U javnom prevozu /autobusima i taksi prevozu/ obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz obavezu prevoznika da obezbedi dezinfekciju vozila i dezinfekciona sredstva za korisnike usluga.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Vrbas apeluje na sve građane da poštuju propisane mere zaštite i preporuke i da se ponašaju odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Vrbas nastaviće da prati razvoj epidemiološke situacije na području opštine Vrbas, realizovaće mere Vlade Republike Srbije i drugih organa i preduzimaće potrebne mere i aktivnosti radi suzbijanja, sprečavanja i gašenja epidemije Кovid 19 na teritoriji opštine Vrbas.