Obeleženo pet godina rada Gradskog muzeja Vrbasa

Gradski muzej Kulturnog centra Vrbasa ugostio je,  povodom obeležavanja pet godina od osnivanja, Draganu Milošević, pokrajinsku sekretarku za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Oliveru Marković, načelnicu Odeljenja za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture i informisanja, Tijanu Stanković Pešterac, direktorku Muzeja Vojvodine, te Predraga Rojevića, predsednika opštine Vrbas, kojima su prezentovani rezultati rada ustanove i posebno projekta „Digitalizacija arheološke građe sa nalazišta Šuvakov salaš – Klisa“, jednog od najvažnijih istraživačkih projekata stručnjaka Gradskog muzeja Vrbasa.

U ime domaćina sve prisutne pozdravila je Vesna Grgurović, rukovoditeljka Gradskog muzeja Vrbasa. „Pokušali smo da sačinimo jedan presek šta je to sve učinjeno u poslednjih pet godina, ali i da zahvalimo svim onima koji su u tome učestvovali. Nažalost, sa nama nije bila publika, oni zbog kojih se bavimo ovim poslom, ali se nadam da ćemo se ubrzo ponovo družiti i nadoknaditi sve ono što smo propustili zbog pandemije. Ovih poslednjih pet godina plod su dugotrajnog rada muzejskih delatnika u Vrbasu, sakupljačke delatnosti na teritoriji cele opštine, koja je 2015. godine rezultirala osnivanjem Gradskog muzeja. I pored otežavajućih okolnosti sa kojim se svi zajedno susrećemo u radu, pokušaćemo da završimo i kompletiramo formiranje zbirki i digitalizujemo građu koja postoji“, rekla je Vesna Grgurović.

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević apostrofirao je ovom prilikom značaj delovanja ustanove za razvoj celog društva, zbog čega lokalna samouprava uvek pronalazi sredstva za podršku radu Gradskog muzeja.

„Od davne 1969. godine, kada smo ovde imali zavičajnu zbirku, stigli smo do trenutka da građani Vrbasa imaju svoju muzejsku jedinicu, zvaničnu, i evo sada do obeležavanja petogodišnjice njenog rada. Veoma mi je drago da ovakve lokalne samouprave razvijaju svoje institucije kulture, pre svega zarad jednog opšteg interesa – decentralizacije kulture, kao i zbog potrebe da se muzejska građa prikaže građanima, pre svega onim mladim, i šta je to što čini našu istoriju, kulturu i identitet. Za to je bila potrebna kontinuirana podrška sekretarijata koji danas vodim i čitave Pokrajinske vlade. Očekuje nas završetak radova na Kulturnom centru, što znači da nam nije prioritet samo Muzej, već i manifestacije, programi, izdavaštvo i sve drugo. Mnogo je planova i najavljenih investicija, čeka nas i izgradnja Doma kulture u Ravnom Selu, i to je dokaz da vodimo brigu o institucijama kulture“, rekla je Dragana Milošević. Pokrajinska sekretarka posebno je izdvojila značaj petogodišnjeg projekta istraživanja srednjovekovnog Vrbasa na arheološkom lokalitetu Šuvakov salaš – Klisa, te digitalizaciju prikupljene građe, za šta je izdvojeno 850.000 dinara.