Retrospektiva likovnog stvaralaštva Vrbasa od 1900. do 2017. godine

Monografija „Likovno stvaralaštvo Vrbasa od 1900. do 2017. godine“, rad autora Ljubisava M. Srdanovića, zvanično je promovisana u Gradskom muzeju Vrbasa.  Ova bogato opremljena knjiga svedočanstvo je o razvoju likovnih umetnsoti ovih prostora od početka XX veka, koje je nesumnjivo obeleženo Jozefom Pahanom kao začetnikom, a dalje je rezultiralo plejadom uglednih stvaralaca. 

„Jozefu se pridružio sin Bela, a u godinama koje slede na scenu stupa i vajar Eugen Kočiš iz Kucure, koji se školovao na Akademiji u Zagrebu, u klasi Antuna Augustinčića. Tako već početak likovnog stvaranja u ovom gradu čine tri velika imena. Strast za likovnom umetnošću nastavila je da se razbuktava i niz velikih i uspešnih umetnika počeo je da se produžava; Šoć, Dedeić, Šljukić, Bogdan Bulajić, sve do danas svetski poznate Jelene Bulajić“, rekao je  autor Ljubisav M. Srdanović.

Srdanović se zahvalio pojedincima i institucijama, posebno opštini Vrbas i Kulturnom centru Vrbasa, na podršci pri izradi monografije. Na 153 strane reprezentativnog izdanja, od čega su 23 strane tekst o razvoju „likovnog stvaralaštva u Vrbasu, sa kritičkom analizom i vrednovanjem umetničkog učinka 94 autora za period 1900 – 2017. godina“, nalaze se „143 lične i dokumentarne fotografije, dva albuma-galerije u kojima je predstavljeno 221 delo u fotografiji visoke rezolucije i uneto 1.200 ličnih i kataloških podataka“. Koautori teksta koji otvara monografiju su istoričari umetnosti Miloš Arsić i Mile Ignjatović. Recenziju je napisao pesnik Miroslav Aleksić.

„Trudom priređivača Ljubisava M. Srdanovića i koautora Miloša Arsića i Mileta Ignjatovića, i drugih saradnika na izradi, dobili smo na lep način sistematizovane podatke o likovnom životu u Vrbasu u periodu od 1900. do 2017. godine. Meni koji sam godinama pratio likovna zbivanja u Vrbasu i znam ponešto iz istorije ovog grada, zadovoljstvo je sve to videti na jednom mestu i setiti se nekih ljudi i njihovog doprinosa likovnom životu u gradu“, rekao je Aleksić.

Opredeljenost da nastavi sa podrškom kulturnim stvaraocima, pokretima, društvima i manifestacijama, potvrdio je na ovom skupu Predrag Rojević, predsedik opštine Vrbas. Povodom objavljivanja monografije „Likovno stvaralaštvo Vrbasa od 1900. do 2017. godine“, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa otvorena je retrospektivna izložba „Olimp u ravnici“. Postavku čini 30 dela isto toliko umetnika, a ona prikazuje samo segment ogromnog stvaralačkog potencijala i opusa Vrbasa.