Opštini Vrbas 2,5 miliona dinara za šest projekata iz kulture

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je 136 ugovora, vrednih više od 40 miliona dinara, za projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini i zaštite i očuvanja tradicionalnog srpskog narodnog stvaralaštva u AP Vojvodini. Konkurse je sproveo Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Opština Vrbas, jedna od njenih ustanova i tri udruženja građana dobili su pozitivan odgovor za čak šest pripremljenih projekata, ukupno vrednih skoro 2,5 miliona dinara. Opština Vrbas realizovaće projekat „Virtualni Vrbas“, vredan 600.000 dinara, Kulturni centar Vrbasa – Gradski muzej Vrbasa realizovaće dva projekta – „Obnova partizanske baze Centar“, za šta je izdvojeno 500.000 dinara, i „Kostimi i narodne nošnje“, za šta je izdvojeno 800.000 dinara, dok je Regionalno udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“ srednja Bačka Vrbas, za projekat „Dani heroja sa Košara“ dobilo 300.000 dinara, Udruženju „Vojvođanska kosidba“ Bačko Dobro Polje za manifestaciju „Vojvođanska kosidba“ pripalo je 100.000 dinara, a Centru za održivi razvoj i društveni progres „Novi put“, za projekat „Kamp sviranja tradicionalnih instrumenata“ odobreno je 150.000 dinara.

U ime opštine Vrbas ugovor je potpisala Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine. „Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, opštini Vrbas dodeljena su sredstva u iznosu od 600.000 dinara za realizaciju projekta ‘Virtaulni Vrbas’. Ovim sredstvima kreiraćemo virtuelnu prezentaciju pokretnog i nepokretnog kulturnog dobra i nematerijalnog kulturnog nasleđa opštine Vrbas. Istraživači, obrazovne institucije i sva javnost moći će na jednom mestu upoznati kulturno bogatstvo ovog područja, a cilj projekta je zaštita kulturnih dobara kroz digitalnu bazu i kulturnog agregatora u vidu veb prezentacije“, rekla je Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

Ističući važnost pružanja podrške projektima koji se bave negovanjem, prezentacijom i promocijom tradicionalnog narodnog stvaralaštva i istraživanjem, zaštitom i očuvanjem pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i njegovom digitalnom prezentacijom, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, odao je zahvalnost svima koji neguju i čuvaju naše tradicionalno narodno stvaralaštvo.