Pandemija i život zaposlene žene u fokusu Sekcije žena Samostalnog sindikata

Život zaposlene žene u vreme pandemije, sa čime se suočavaju u vreme pandemije, medicinske radnice, negovateljice, da li je povećan broj nasilja na ženama, uloga roditelja i učitelja, kao i uticaj pandemije na mentalno zdravlje, bile su teme o kojima je govorila  sinoć struka u organizaciji Sekcije žena Samostalnog sindikata Vrbas.

„Bili smo i jesmo opterećeni u zdravstvu, zbog epidemije, ali i zbog nedostatka potrebnog broja izvršilaca. Bili smo dobro organizovani suočavajući se sa  ovom bolešću koja je za sve nas bila nepoznanica. Već šest meseci se radi uspešno i sa dobrom organizacijom na vakcinaciji stanovništva i stižemo do procenta od preko 60 posto imunizacije“, kaže dr Brajana Nikolić, specijalistkinja epidemiologije. Vakcinacija u Vrbasu ide u dobrom pravcu i kao što svi znamo jeste najveće dostignuće u borbi protiv mnogih bolesti pa i ove.

Psihološkinja Darja Radović je informisala  o broju žena koje su potražile pomoć radi nasilja u vreme karantina. „Nije bilo većih prijava u tom periodu, u odnosu na 2019. godnu kada je zabeležen 140 slučajeva, bilo ih je manje za 30. Obično su najbrojnije žrtve nasilja starosti od 30 do 50 godina, ali broj u toj starosnoj grupi je bio smanjen“, kaže Radović. Dodajući da je prošle godine procesuran veliki broj nasilnika, a taj proces se odvija u saradnji sa Centrom za socijalni rad, tužilaštvom i policijom, a bilo je pokrenuto 35 postupaka i izrečeno 19 mera kazni. Učiteljice Sijana Savanović, je prezentovala sve ono što su činili prosvetni radnici u vreme karantina i organizovanja on line nastave.

„Naše radno vreme je praktično bilo produženo na ceo dan jer smo u vreme karantina posvećivali posebnu pažnju deci i organizaciji nastave on line. Odmah smo se povezali sa roditeljima i oni su nam bili neizmerna podrška u organizovanju nastave. Za ovaj neprijatan period mogu da kažem da ono što je dobro da smo se toliko zbližili i povezali sa decom da smo svi postali porodica“, rekla je Savanović.

O tome da je korona zapravo za sve nas psihosocijalni stres, koji izazva strah i anksioznost govorila je klinička psihološkinja Valentina Ninić. “U ovoj situaciji bila je važna podrška porodice, prijatelja i javila se i solidarnost i predusretljivost, posebno prema starijima. Mi smo savetovali u ovoj situaciji zdrave stilove života, osmišljavanje sopstvenog vremena, oprez, primenu mera zaštite, a kao stručnjaci non stop smo bili na raspolaganju“,rekla je Ninić.