Nedimović i Božić posetili kompaniju „Novi Trading NS“ u Zmajevu

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, posetili su porodičnu kompaniju „Novi Trading NS“ u Zmajevu. Ova kompanije od prošle godine raspolaže sistemom sa selektovanje i pakovanje krompira, što je biznis podiglo na novi nivo i učinilo ga konkurentnim sa mnogim stranim kompanijama, koje samo zbog toga izvoze znatne količine ove kulture u Srbiju. Nedimovića i Božića dočekali su Marko Hristić, jedan od vlasnika kompanije, i Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas. „Novi Trading NS“ ove godine krompir uzgaja na 80 hektara, za 20 odsto više nego prethodne

„Ovo što smo videli danas je ono što treba Srbiji. Najviše bih voleo da ovakva dva pogona mogu ‘preslikati’ u zapadnu Srbiju, tamo gde smo prošle godine imali problema sa ivanjičkim krompirom, u Katiće, u Prilike, ili bilo koje drugo selo. Bio bih tada najsrećniji čovek na svetu i rešili bi sve probleme. Mi krompira imamo, ali moramo da ga selektujemo i upakujemo kako tržište hoće. Nalazimo se u jednoj rupi; sa jedne strane imamo tražnju od trgovinskih lanaca, sa druge imamo krompir, ali nemamo sredinu, a to je upravo ono što radi ‘Novi Trading NS’. Molio sam poljoprivrednike u Ivanjici da zajedno sa državom krenu u kupovinu mašine za selektovanje i pakovanje krompira, subvencionisaćemo pola sume, i u podizanje jedne hladnjače, samo da nam ne propada rod. Nije ovo 1974. godina kada se krompir pakovao samo u gajbice i džakove. Poljoprivrednici se premišljaju, potreban im je snažniji preduzetnički duh, kao i deo oko trgovine, suština je u pakovanjima, kupac samo to posmatra, roba nam je dobra, ali pakovanje danas ima prioritet“, rekao je Nedimović.

Čedomir Božićem, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, istakao je da pogon izgleda impresivno i da ih je potrebno što više u Vojvodini i Srbiji. Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević ocenio je da za lokalnu samoupravu poslovanje snažnih i modernih poljoprivrednih gazdinstava i kompanija ima nemerljiv značaj, jer se i razvoj opštine bazira na razvoju poljoprivrede, kao primarne privredne grane. 

„Postrojenje za selektovanje instalirali smo prošle godine i ono je dodatno unapredilo naše poslovanje. Bavimo se proizvodnjom krompira već dve decenije, uslužno i za industriju, ali smo tek sada uspeli da upakujemo i finalni proizvod i ponudimo ga marketima. Dok nismo modernizovali sam proces bilo je veoma teško, borili smo se sa neopranim krompirom koga ima na sve strane, a sada konkurišemo uvoznom krompiru. Sada je mnogo lakše“, rekao je suvlasnik kompanije, Marko Hristić.