Nizom programa svečano obeleženi Dan oslobođenja i Dan opštine Vrbas

Polaganjem venaca na spomen obeležja poginulim borcima i žrtavama fašističkog terora u Vrbasu, a zatim svečanom sednicom Skupštine opštine na kojoj su uručene Nagrada opštine Vrbas i Posebno priznanje, obeležen je 20. oktobar – Dan oslobođenja Vrbasa u Drugom svetskom ratu i Dan opštine Vrbas. Vence na spomen grobnicu na Gradskom groblju, u kojoj leže posmrtni ostaci boraca narodno-oslobodilačkog umrlih u vrbaskoj bolnici tokom 1944. i 1945. godine, kao i sve žrtve fašističkog terora stradale prilikom ulaska okupatorskih trupa u Vrbas 1941. godine, zatim na spomenik svim žrtvama ratova u bivšoj SFRJ od 1991. do 1999. godine, spomenik stradalim vojnicima Crvene Armije, a, na kraju, i na spomeniku žrtvama fašizma u centru Vrbasa, položili su: predstavnici opštine Vrbas – Predrag Rojević, predsednik opštine, Sanja Žigić, predsednica Skupštine opštine, i Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine, delegacija Opštinske organizacije SUBNOR-a, drugi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji Andrej Burarov, zatim Policijske stanice Vrbas, lokalni odbori Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke i Pokreta ujedinjenih penzionera Srbije, Osnovne škole „20. oktobar“, kao i organizacije SUBNOR-a susednih opština.

Nakon polaganja venaca održana je svečana sednica SO Vrbas. Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas, poručio je sa govornice da su Dan oslobođenja Vrbasa i Dan opštine Vrbas prilika da se nagrade najbolji pojedinci i istaknu najvažniji projekti na kojima se radi.

„Vrbas je ove godine više nego ikada investirao u razvoj svih naselja. Investirali smo u razvoj Kucure, Ravnog Sela, Savinog Sela, Bačkog Dobrog Polja, Zmajeva u Vrbasa. Gradimo vodovod, kanalizaciju, puteve, domove kulture. I to je samo mali deo naših planova. Ove godine smo posebnu pažnju poklonili unapređenju uslova obrazovanja dece Vrbasa. U potpunosti rekonstruišemo Osnovnu školu ‘Svetozar Miletić’, ulažemo u energetsku efikasnost četiri vrtića, unapređujemo bezbednost učenika. Uveren sam da ćemo sledeće godine Dan opštine Vrbas obeležiti u unapređenom ambijentu Kulturnog centra, u novoj, modernoj pozorišnoj dvorani. To Vrbas zaslužuje, to zaslužuju građani Vrbasa. U danu kada obeležavamo naš praznik, mi pažljivije i srčanije mislimo o svojoj budućnosti. Posvećeni smo hrabrim pojedincima koji danas u miru i slobodi čine dela i podvige vredne poštovanja. Nagrađujemo ih najvišim priznanjem za njihove uspehe i doprinos našoj zajednici. Vrednovanjem njihovih dela mi potvrđujemo da težimo da gradimo jači, prosperitetniji, bogatiji, uređeniji, razvijeniji Vrbas“, rekao je Rojević i saopštio imena kojima su pripala ovogodišnja priznanja.

Nagradu opštine Vrbas za 2021. godinu dobila je košarkašica Maša Janković, koja je zajedno sa reprezentacijom Srbije osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u košarci, a posthumno je Posebnim priznanjem nagrađen Ljubomir Svorcan, za doprinos razvoju Vrbasa. Ovogodišnjem laureatu i ćerci preminulog Svorcana, nagrade koje čine plakete, umetničke slike i novčani iznos, uručio je Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas. Zadovoljstvo zbog Posebnog priznanja koje je posthumno dodeljeno Ljubomiru Svorcanu, uglednom privredniku, jednom od važnih aktera godina najsnažnijeg razvoja Vrbasa, nije krila ni njegova ćerka, koja je primila priznanje, uz reči da deo zasluga za ovu danas odluku pripadaju mnogim saradnicima sa kojima je Ljubomir radio, uvek vođen ljubavlju prema svom gradu. Porodica Svorcan, kako je rečeno, preusmeriće novčani deo nagrade u rekonstrukciju Osnovne škole „Svetozar Miletić“.