Saopštenje Javnog komunalnog preduzeća „Prečistač Vrbas-Kula“

Opština Vrbas je odgovorna prema svojim građanima i prema životnoj sredini i zato teži za dostizanjem propisanih standarda kvaliteta. Potvrda toga je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV), saopšteno je danas iz JKP „Prečistač Vrbas – Kula“.

„Glavni motiv za izgradnju ovog postrojenja bio je smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, pre svega zaštita i poboljšanje kvaliteta vode u Velikom bačkom kanalu i poboljšanje sanitarnih i zdravstvenih uslova u opštinama Vrbas i Kula, Crvenki i okolnim selima. Direktni benefit ovog poduhvata prvenstveno jeste u cilju smanjenja zagađenja Velikog bačkog kanala, to je praktično prvi korak u čišćenju trenutno zagađenih vodotokova u navedenim opštinama, stanovništvo i privreda odvođenjem svojih otpadnih voda na centralno postrojenje za prečišćavanje na taj način ispunjavaju svoje obaveze prečišćavanja sanitarnih i industrijskih voda“.

JKP „Prečistač Vrbas – Kula“ kontinuirano sprovodi brojne analize, održavanje i monitoring praćenja rada postrojenja. Da ne bi dolazilo do problema u zagušenju instalacija, sistemu kanalizacione mreže i na samom postrojenju, građani mogu dati najveći doprinos. Pre svega, tako što će voditi računa da ne bacaju u odvode predmete zbog kojih dolazi do zagušenja dela instalacija za odvođenje otpadnih voda u domaćinstvima. Ako takav otpad prođe u sistem odvođenja otpadnih voda i dođe do centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda, otežava sistem funkcionisanja prečišćavanja otpadnih voda“, rekao je VD direktor JKP „Prečistač Vrbas – Kula“ Miljko Miljanić.

Postoje stvari koje se nikada ne smeju bacati u toalete, poput štapića za uši i tupfera za skidanje šminke, vlažnih maramica, dečijih pelena, higijenskih uložaka, hanzaplasta, i tome slično. Ukoliko se budete odgovorno ponašali i primenili ove savete izbeći ćete probleme sa čišćenjem i otpušavanjem internih instalacija za odvođenje otpadnih voda, a ujedno pomoći da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nesmetano radi. U tom cilju se preporučuje da predmete koji nisu biorazgradivi ne bacate u odvod bilo kojim putem (u sudoperu, wc šolju i interne revizione šahte) jer, osim što činite komunalni prekršaj usporavate i rad CPPOV, poručuju iz JKP „Prečistač Vrbas – Kula“.