Ministarka Zorana Mihajlović posetila Vrbas i Zmajevo

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, boravila je danas je u Zmajevu i Vrbasu. Ona je prvo u domaćinstvu Zmajevčanke Anke Petrović prisustvovala zameni stolarije u okviru projekta unapređenja energetske efikasnosti na stambenim objektima, a zatim obišla radove na rekonstrukciji vrtića „Bubica“ u Vrbasu, čiji deo finansira Ambasade Švajcarske. 

„Pre šest meseci smo ovde potpisali ugovor i verujem da će sve biti gotovo u maju. Kada radovi budu završeni, videće se značaj unapređenja energetske efikasnosti. Umesto 8,6 miliona dinara, računi za toplotnu energiju biće 1,6 miliona. Emisija ugljen-dioksida će biti oko 70 procenata niža na godišnjem nivou. Razgovarala sam i sa penzionerkom Ankom, koja učestvuje u projektu zamene stolarije. Sve ovo radimo zbog građana i nastavićemo da subvencionišemo i zamenu stolarije, promenu kotlova za grejanje, kao i postavljanje solarnih panela. Jako je važno da građani prepoznaju značaj projekata i očekujemo da se na sledećem javnom pozivu, koji ka gradovima i opštinama raspisujemo krajem meseca, javi još veći broj građana. Obezbedili smo za ovu godinu više od 200 miliona evra u budžetu, jer je podizanje energetske efikasnosti važno kao da gradimo elektranu. Godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne elektrane, a unapređenjem energetske efikasnosti obezbeđujemo uštede i za domaćinstva i za državu“, rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da će sledeći javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela biti raspisan tokom februara i pozvala sve lokalne samouprave da se prijave. Posebne olakšice biće obezbeđene za nerazvijene opštine, kao i za socijalno ugrožene građane. „Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes i cilj, da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju za najmanje 20 do 25%, a računi će biti niži za 30, 40 procenata“, rekla je ona.

Zajedno sa Zoranom Mihajlović Vrbas su posetili Urs Šmit, ambasador Švajcarske, i Milan Novaković, načelnik Južnobačkog okruga. Dobrodošlicu visokim gostima u Zmajevu i Vrbasu poželeo je Predrag Rojević, predsednik opštine, koji je ovom prilikom istakao da trenutno ulaganje samo u ovom projektu u Vrbasu, u pet obrazovnih objekata, vredi više od 175 miliona dinara.

„Završetkom radova biće obezbeđeni bolji uslovi za rad i boravak za 700 đaka u školi i 1.335 mališana u vrtićima, a lokalnoj samoupravi projekat će doneti smanjenje troškova i izdvajanja za zagrevanje objekata. Sve ovo je pokazatelj da se opština pretvara u energetski efikasnu. Takođe, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike sprovodimo i projekat unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima i već smo potpisali 35 ugovora za zamenu stolarije. Hvala Vladi Srbije, hvala Vladi i Ambasadi Švajcarske, na sjajnoj podršci koju nam pružaju i nadam se da ona u budućnosti može biti još snažnija“, rekao je Rojević.