Vrbas za vikend domaćin Festivala tradicionalnih instrumenata

Vrbas će u subotu i nedelju biti domaćin Internacionalnog festivala sviranja na tradicionalnim instrumentima, koji uz podršku Turističke organizacije opštine Vrbas, organizuje Udruženje „Novi put“.

„Internacionalni festival sviranja na tradicionalnim instrumentima predstavlja prvu manifestaciju ove vrste u Srbiji, koja ima za cilj da okuplja izvođače na tradicionalnim narodnim instrumentima iz celog sveta. Inicijativu za pokretanje ovog festivala treba razumeti u kontekstu očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa. Dosadašnji slični projekti u Srbiji težili su prezentovanju obrađene tradicionalne muzike u skladu sa popularnim scenskim konceptom World Music ili tzv. etno-muzike. Koncept festivala u Vrbasu ima smisao prezentovanja tradicionalne narodne muzike u njenom autentičnom obliku, na platofrmi očuvanja kulturnog nasleđa. Upravo iz tog razloga, ovaj festival je ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji povezan sa predstavništvom svetske organizacije CIOFF u Srbiji (Međunarodni savet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture, nacionalna sekcija Srbije), koja deluje pod pokroviteljstvom UNESCO“, saopštili su organizatori.

Prema utvrđenom programu, u subotu, 21. maja u 18.00 časova, nastupi izvođača na tradicionalnim narodnim instrumentima biće održani na Šlajsu, kod restorana „Secret garden“, a u nedelju, 22. maj od 17.00 časova, počinje Bazar u Centru za fizičku kulturu „Drago Jovović“. Od 18.30 časova veliki koncert u kome će kao gosti nastupiti i Etno akademski orkestar Beograd.