Sanacija deponije građevinskog otpada u Vrbasu

Drugi dan za redom mašine JKP „Komunalac“ nalaze se na deponiji građevinskog materijala u Vrbasu gde se vrši sanacija smetlišta. Uređenje ovog prostora komunalci obavljaju na osnovu rešenja Odeljenja za inspekcijske poslove Opštinske uprave Vrbas.

Na deponiji građevinskog materijala radnici JKP-a zatekli su najmanje građevinskog otpada, jer nesavesni građani na ovaj prostor istovaraju komunalno i kabasto smeće.

Smeće je za kratak vremenski period dostiglo visinu od jednog metra, a prilazni put bio je, takođe, zatrpan.

„Najpre smo morali da očistimo pristupni put deponiji kako bi omogućili vlasnicima njiva da uđu u svoje atare. Teškom mehanizacijom radnici našeg preduzeća, a po rešenju inspekcije, ulažu sve napore da u što kraćem roku očiste ovaj prostor. Na terenu su buldozer, kamion i rovokopač. Nadamo se da će tri dana biti dovoljna da se smeće ukloni. Ovom prilikom apelujemo na sve građane, odnosno, fizička i pravna lica da višak otpada odlažu na Gradsku deponiju“, rekao je rukovodilac PJ „Čistoća“ u JKP Alen Bulajić. 

On ističe da ova deponija treba da se koristi isključivo za građevinski otpad kako bi se njen vek produžio. Ovako imamo problem, priča Bulajić, i sa zatrpavanjem kanala za odvođenje atmosferskih voda koji se nalaze uz smetlište, pa to radnicima otežava i produžava posao.

Građevinska deponija smeštena je na rubu Ulice Milivoja Čobanskog u Vrbasu, nadomak nekadašnje fabrike „Mepol“ i prostire se na 20 hiljada kvadratnih metara. Gradska deponija, koja služi za odlaganje komunalnog i kabastog otpada, nalazi se na svega nekoliko stotina metara od smetlišta namenjenog za otpad građevinskog porekla. Stoga, apeluju nadležni, nema potrebe da se ovaj postor zatrpava. Svako ko na ovom prostoru izruči otpad koji ne pripada građevinskom materijalu, treba da pomisli da su ovde, pored fabrika i ugostiteljskih objekata, smeštene i stambene kuće, bašte i njive  meštana, kao i da u ovom delu naselja odrastaju mališani koji imaju pravo na zdravu životnu sredinu.