Miroslav Aleksić laureat „Drainčeve nagrade“

Književnik Miroslav Aleksić dobitnik je ovogodišnje „Drainčeve nagrade“.  Od 41 knjige poezije, koliko je stiglo na konkurs za „Drainčevu nagradu“ prokupačke Narodne biblioteke, stručni žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama Kafkino matursko odelo u izdanju „Pravoslavne reči“ iz Novog Sada.

Pesnik Miroslav Aleksić je rođen 1960. godine u Vrbasu, a završio je opštu književnost i teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Do sada je objavio više knjiga pesama, među kojima su Zigurat (1986), Popik ili čug (1990), Nema voda (1994), Oskudno vreme (2016), Neponovljivi kod (2018) i Arapski kapričo (2020). U Moskvi je 2017. izašao izbor Aleksićeve poezije Lavirint, dvojezično na ruskom i srpskom jeziku u izboru i prevodu Andreja Bazilevskog.

Poeziju prozu i književnu kritiku objavljivao je u listovima i časopisima Letopis Matice srpske, Književna reč, Zlatna greda, Srpski književni glasnik, Ovđe, Trag, Glas omladine, Krovovi, Ulaznica, Stvaranje, Pisac, Bdenje, Mons Aureus, Srpski pregled. Aleksićeve pesme zastupljene su u dvadesetak antologija i izbora poezije, a dobitnik je i nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“ i „Lenkin prsten“. Učesnik je najznačajnijih književnih festivala u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a kao pesnik gostovao je i u Rusiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji, poezija mu je prevođena na ruski, slovački, makedonski i rusinski jezik.