Opšta bolnica Vrbas suorganizator eminentnog skupa urologa

Održan je Međunarodni simpozijum urologa iz Srbije,Bugarske, S. Makedonije, R. Srpske, Slovenije… Skup je održan pod nazivom  Sinergija mladosti i iskustva

„Imamo devet mladih predstavnika iz celog regiona. Oni će uz podršku svojih mentora predstaviti svoje radove, istraživanja, neke novine i postavljaće pitanja u vezi sa nekim procedurama. Кolege su već nakon prve sesije imali zaista izuzetnu diskusiju, mnogi urolozi i kolege su imali pitanja, izneli su svoje stavove, iskustva. To je veoma važno za napredak urologije u Srbiji, ali i kao podrška mladim ljudima na njihovom putu specijalizacije. Edukacija urologije traje jako dugo, ona praktično traje čitavog života. Ona bazična edukacija koju svi smatramo kompletnom nakon isteka te formalne specijalizacije je samo početak i ulazak „jednom nogom“ u taj svet urologije, a tek kasnije sledi prava edukacija, ona u neposrednom radu. Međutim, uvek je korisno čuti druga iskustva, uvažiti ih i koristiti u praksi“, rekao je dr Dragoslav Bašić potpredsednik SLD i predsednik urološke sekcije.

Prisutnima se potom obratio dr Dragan Rokvić, načelnik Odeljenja urologije u Vrbasu, informišući o uspešnom radu pet urologa na ovom odeljenju o dobroj opremljenosti odeljenja, kabineta za endoskopiju, laparaskopiju, brojem bolesničkih kreveta, istakavši da je ponosan što se skup ovde održava.

Za grad je veoma značajno što je domaćin jednom ovako eminentnom skupu, rekao je predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević, ističući da je poslednjih 10 godina mnogo ulagano u zdravstvo, u razvoj zdravstvenog sistema, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje zdravstvenih ustanova, država Srbija je investirala preko milijardu evra.„U okviru tog velikog investicionog ciklusa u celosti je rekonstruisana i Opšta bolnica u Vrbasu. I to 2021. godine u jeku pandemije COVID 19, koja je donela najviše izazova za celokupno čovečanstvo, pa i naš zdravstveni sistem. U glavnu zgradu uloženo je 120 miliona dinara. Bio je to zajednički projekat Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i opštine Vrbas. A godinu dana ranije kupljeni su brojni moderni uređaji za dijagnostiku i lečenje. Na taj način smo umnogome poboljšali uslove za rad lekara i medicinskog osoblja i brigu o pacijentima. Osim toga, opština Vrbas u potpunosti rekonstruiše ambulantu Doma zdravlja u Ravnom Selu, a u toku je rekonstrukcija ambulanti u Bačkom Dobrom Polju i Zmajevu“, rekao je Rojević.

Direktr OBV dr Milan Popov je izjavio : “ Srećan sam što sam doživeo ovo da mi budemo suorganizatori ovog impozantnog skupa. Moram pomenuti svoje stare profesore Stojkova,Boneta, Smiljanića, jer da nije bilo njih ne bi ni mene bilo ovde. Ponosan sam što sam direktor ovde mladih stručnih i poletnih ljudi“. Dr Popov je istakao da je najvažnije ulaganje u kvalitetan i stručan kadar i kontinuirano opremanje bolnice što se intenzivno i čini.

O značaju simpozijuma za urološku praksu dr Dragan Rokvić, načelnik Odeljenja urologije OBV rekao je : „To su stvari koje su svakodnevnoj praksi. Neke teme smo pokušali da uvedemo kao novine, upravo je to tema kojom se bavio specijalizant sa našeg odeljenja iz Opšte bolnice u Vrbasu. Sve teme su zaista aktuelne, posebno mladima urolozima ili specijalizantima koji se prvi put sreću sa nekim situacijama. Mi kroz ova predavanja i diskusiju pokušavamo da napravimo neki protokol za postupanje u određenim situacijama“, rekao je o simpozijumu dr Dragan Rokvić, načelnik Odeljenja urologije OB Vrbas.