Izabrane priče Slobodana Elezovića u knjizi „Suvišni ljudi“

Sinoć u Biblioteci „Danilo Kiš“ održana je promocija knjige „Suvišni ljudi“, književnika Slobodana Elezovića, koju je izdao „Prometej“ iz Novog Sada. Na promociji su govorili Jelena Delibašić, Dejan Elezović i književni kritičar David Kecman Dako.

Biblioteka u Vrbasu sinoć je bila pretesna da primi sve poštovaoce i poznavaoce književnog i kulturnog rada Slobodana Elezovića, koji je preminuo 2014. godine. Okupili su se sinoć građani Vrbasa, prijatelji, rođaci, saplemenici, kolege… Knjiga -Suvišni ljudi- je sublimacija svega onoga što je Slobodan video u nadolazećem novom tranzicijskom vremenu koje ruši prave ljudske vrednosti, ne stvarajući nove, vreme koje ruši čoveka, a prave ljude čini suvišnim.“On je bio vezan za ovaj grad za ove ljude, iako je imao dva zavičaja i onaj drugi u dalekoj Crnoj Gri, koji je nerazdvojno prisutan u njegovim delima. Jedno vreme smo hteli da damo ime knjizi- pozdrav iz Vrbasa- ali kasnije Jelena i ja smo se odlučili na ovaj drugi naziv,a na Vrbasu je da ne zaboravi Slobodana“, rekao je David Kecman Dako. O Elezoviću je govorio i njegov saplemnik iz Crne Gore Dejan Elezović, evocirajući uspomene na Slobove dolaske u zavičaj gde je uvek bio dobrodošao. Najorginalnije je pisca predstavila Jelena Delibašić, koja je izvukla piščeve rečenice iz knjiga koje su prave poruke i suštine životnog bitisanja. Bila je orginalna i pozivnica koju je pripremila za promociju i posebno setna poruka koja je bila na njoj ispisana.Nekad je neko rekao: „ Kada imamo sećanje – živa je prošlost; kada imamo nadu – sačekaće nas budućnost; kada imamo priajtelje- lepa je sadašnjost“. Sećajmo se , negujmo nadu i čuvajmo prijatelje, da bolje služimo rodu i narodu i da bi životu dali puni smisao- Slobodan Elezović. I to je poneta i suština ove večeri za nezaborav.

Slobodan Elezović (Vrbas, 1952 – Vrbas, 2014), pripovedač, dramski pisac, esejista, književni kritičar, saradnik brojnih uglednih listova i časopisa. Autor je devetnaest knjiga, pet monodrama i tri televizijska scenarija.Slobodan Elezović bio je član Udruženja književnika Srbije.

Bio je istaknuti kulturni poslenik. Od 1993. godine, obavljao je dužnost poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, člana skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, te i pomoćnika državnog ministra za odnose Republike Srbije sa dijasporom (1999).

Bio je direktor Doma kulture Vrbas (1995–1999). U to vreme, publikovane su dve monografske studije od izuzetnog značaja: „30 godina Doma kulture Vrbas” i „30 godina Festivala poezije mladih”.

Od 1999. do 2014. godine, Slobodan Elezović bio je urednik Filmske redakcije Кulturnog centra Vrbas i rukovodilac Bioskopa „Jugoslavija”.