Deseti susreti srpsko-ruskog prijateljstva – Ruski kutak u Vrbasu

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević i predstavnici ambasade Ruske Federacije otvorili su juče Ruski kutak i nove prostorije Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva “Rod” u Vrbasu. Otvaranju su prisustvovali predstavnci lokalne samouprave, Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, članovi udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz 25 gradova i opština u Srbiji, kao i predstavnici Ruskog balkanskog centra i Ruskog doma u Srbiji.

„Uveren sam da će prostor koji danas otvaramo biti mesto susretanja i mesto razmene kvalitetnih ideja. Mesto razmene bogatog, zajedničkog kultruno-istorijskog nasleđa. Mi danas krunišemo odličnu saradnju koja postoji između naše lokalne samouprave, udruženja “Rod” i Ambasade Ruske federacije. Ova svečanost je logičan proizvod bliske i bratske saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije“, rekao je predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.  On je istakao da je u avgustu 2017. godine opština Vrbas potpisala sporazum o bratimiljenju s ruskim gradom Kostroma. Sporazum otvara mogućnosti povezivanja u više oblasti – od obrazovanja i kulture, preko sporta, turizma i zaštite životne sredine, do saradnje u oblastima privrede i lokalne politike. 

Pre otvaranja prostorija u svečanoj sali opštine priređen je svečani prijem i održan okrugli sto na temu unapređenja prijateljskih odnosa i saradnje. Nakon otvaranja Ruskog kutka održani su Susreti udruženja i društava srpsko-ruskog prijateljstva Republike Srbije.