Od 4. maja podela BTI tableta protiv larvi komaraca

U okviru ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, koju u saradnji sa lokalnim samoupravama sprovodi novosadska „Ciklonizacija“, domaćinstvima na teritoriji opštine Vrbas biće distribuirane i BTI tablete za suzbijanje larvi urbanih ili kućnih komaraca. Podela tableta građanima startuje 4. maja i trajaće do kraja meseca.

Reč je o visoko selektivnom biocidnom proizvodu koji deluje samo na larve komaraca. Tablete se koriste u domaćinstvima tamo gde ima stajaće vode, a detaljno uputstvo za upotrebu i način doziranja nalazi se na svakom pakovanju tableta. Podsećam građane da su  male površine vode dovoljne za veliku produkciju komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću novosadske “Ciklonizacije”.

Operativci „Ciklonizacije“ će građanima tablete deliti od vrata do vrata, a za sve one koji nisu kod kuće biće dostupne u njihovim mesnim zajednicama. Iz “Ciklonizacije” apeluju na građane da tablete preuzmu i da ih koriste, jer će na taj način pomoći i sebi i svojim komšijama, a smanjiće i rizik od prenošenja virusa Zapadnog Nila. Uz larvicidne i tretmane protiv odraslih komaraca koji se sprovode na javnim površinama, redukcija produkcije komaraca u privatnim dvorištima, učiniće sistematsku akciju zaštite zdravlja grđana od komaraca efikasnijom i celovitijom.

Naučne studije odavno su dokazale da je prenosnik virusa Zapadnog Nila u Evropi culex, u našem slučaju culex pipiens, komarac koga kod nas zovemo urbani ili kućni, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi.  Rezervoar virusa su ptice, a na ljude ga prenosi komarac. Građani treba da da budu svesni da je ovaj virus tu i da neće nestati. Zvanično je detaktovan 2012. godine, mada su stručnjaci i godinama ranije upozoravali da je on tu. Već 2013. godine u Srbiji je zabeležena najveća epidemija obolelih od virusa Zapdnog Nila na teritoriji Evrope, kaže Aćimović.

Kako bi sebe i svoje bližnje zaštitili od komaraca stručnjaci „Ciklonizacije“ građanima preporučuju da tokom sezone jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara. Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom. I, naravno, da se koriste BTI tablete koje će dobiti.