OKO NAS PUTOPIS: Vrbaski zlatni folkloraši u Turskoj

Vrbaski folkloraši su otišli 27. oktobra na daleki put u Antaliju, tačnije u turski grad Kemer na smotru Međunarodnog folklora da prezentuju ono što znaju, ali i da predstave u najboljem svetlu ne samo sebe i folklor, tradciju, običaje i identitet svoga naroda, nego i svoj grad svoju opštinu i svoju državu. I oni su potpuno ili savršeno uspeli u tome. I pored dalekog i napornog putovanja i jednog prednastupa koji se odigrao na sceni Hotela u kome su bili smešeteni, oni su briljirali narednog dana na gradskoj pozornici grada Kemera, osvojivši tri zlatne medalje, za koreografiju, za muziku i za nastup.

Hronološki to je izgledalo tako, da su folkloraši imali izvesna uigravanja pred nastupe, pod dirigenstkom palicom svog umetničkog rukovodoca Žarka Pejovića. A imali su dva nastupa u dva dana, jedan na sceni Hotela, gde su bili smešteni i drugi na gradskoj pozornici u Kemeru, koji je i bio takmičarskog karaktera. Sve to ih nije zamorilo, s obzirom da su 29. oktobra učestvovali u svečanom defileu sa ostalim folklornim ansamblima, učesnicima Festivala, kroz Kemer, a povodom državnog praznika – sto godina od proglašenja Republike Turske. Bilo je impresivno posmatrati defile folklornih ansambala iz celog sveta koji su u svojim nošnjama prolazili u defileu ulicama Kemera. 

 ”Nama je veoma važno da se svi učesnici ovde osećaju dobro i prijatno, da Festival održi jednu tradiciju da prođe kao uvek korektno uz druženja, upoznavanje, zabavu, šalu i smeh, kao što nam je jednako važno da se upoznamo sa kvalitetom kulturnih grupa i izvođača koji su došli na nastup, kao i sa kulturom drugih naroda. Ovde nastupaju ansambli, (čak ima više izvođača koje je poslala samo jedna zemlja) iz Kazkhstana, Mongolije, Poljske, Rumunije, Ukrajine, Grčke, Gruzije i Srbije. Želimo svima da budemo jednako dobri domaćini i želimo im uspeha na sutrašnjem takmičenju”, rekao je Murat Erdem, iz organizacije Festivala.

Hronološki, dolazi dan D, takmičarski dan za koji se svi spremaju za nastup za gradsku scenu u Kerumu. Pred nastup kod Vrbašana toga dana nema treme, nema tenzija, sve pripreme se normalno i skladno odvijaju. Uoči nastupa, dva sata ranije Žarko Pejović, umetnički rukovodilac vrbaskog Ansambla veoma staloženo priča: “Naš Ansambl i prethodne večeri je pokazao jedan kvalitetan nivo i dobro odrađen nastup. Kod publike, tj. samih učesnika, smo naišli na dobar prijem nakon kvalifikaciomog nastupa u Hotelu. Tako da su naša očekivanja večeras na takmičarskom delu Festivala visoka. Naša prednost je u tome što imamo iskustva igračkog, scenskog i muzičkog. Drugi su nastupali sa matricom, a mi imamo orginalnu instrumentalnu pratnju uživo, to su sve naše prednosti za večeras za finalno takmičenje”. Ni među najmlađim igračima vrbaskog folklora nije bilo treme Marko Fina je uoči nastupa kazao da “treba da pokažemo samo ono kakvi jesmo i nema problema”. Damjan Štefanko, je kazao da očekuje dobar plasman i da je siguran da je Ansambl među favoritima “ mi ćemo u najboljem i najlepšem svetlu predstaviti Srbiju”.

I došla je takmičarska noć na gradskoj sceni u Kemeru, gde su Vrbašani imali treći po redu nastup nakon ansambala iz Kazahstana i Mongolije. Već na prvim taktovima muzike na nastupu Vrbašana, kemerska publika je reagovala aplauzima i tokom celog nastupa je i aplaudirala Folklornom ansamblu iz Vrbasa, uz ovacije prateći izvođenje koreografije Igre iz Vladičinog Hana. Sve vreme sa strane nastup je pažljivo i brižno pratio Bojan Periz, direktor KC Vrbasa.

Posle Vrbašana nastupilo je još osam ansambala. Potom je usledilo proglašenje pobednika. FA KC Vrbasa je pobrao sve medalje tri zlata, tri zlatne medalje za igru, muziku i nastup. Po jednu medalju za performans dobila je još Rumunija i jednu zlatnu za muziku Grčka. Vrbašani su bili apsolutno dominatni na Festivalu, dakle i po oceni publike i po oceni žirija. Bojan Periz, direktor KC Vrbasa nije imao razloga za strepnju i zabrinutost, vrbaski Folkloraši su pokazali šta znaju i bili su najbolji, zasluženo su dobli zlatne medalje ovog Festivala. Nakon dodele medalja Vrbašanima, nastupila je jedna opšta radost i veselje na trgu u Kemeru, razne novinarske ekipe slikale su folkloraše i folklorašice iz Vrbasa, a sa slavljem se zasluženo nastavilo posle do kasno u noć u Hotelu. Imajući u vidu ove zlatne rezultate, zlatne medalje za zlatne devojke i momke, vrbaski Folkloraši su pokazali, opravdali i zaslužili poverenje svoje opštine. Ulaganje u FA KC Vrbas je ne samo ulaganje u očuvanje tradicije, običaja i identiteta jednog naroda, ono je i ulaganje u mlade ljude – članove ovog folklora, koji su pokazali na ovom gostovanju, ne samo zavidan nivo u poznavanju folklora, muzike, nastupa, nego i zavidan nivo kulture, obrazovanja i vaspitanja, pre svega, domaćeg vaspitanja i veoma pristojno i dostojanstveno su prikazali sebe, svoj ansambl svoj grad, svoju opštinu i svoju državu.