Svečano otvoren 56. Festival poezije mladih

Prvo veče tradicionalne kulturne manifestacije – Festivala poezije mladih, koji je sinoć 56. put otvoren u Vrbasu, bilo je posvećeno obeležavanju dva veka Letopisa Matice srpske. O jednom od najstarijih književnih časopisa u Evropi i svetu govorili su prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, i Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske i urednik Letopisa, dok su stihove govorili pesnici Igor Mirović i Đorđo Sladoje.

„Letopis Matice srpske je književni časopis koji u čitavom svetu najduže, a bez većih prekida izlazi još od 1824. godine. Deluje neobično i čudesno podatak da je takvu tekovinu stvorila upravo srpska kultura, tako često izložena prekidima razvojnih kontinuiteta. Pokrenut u Novom Sadu pod nazivom Serbska letopis, a štampan u Budimu, ovaj časopis je, po zamisli njegovog pokretača Georgija Magaraševića, postao centralno mesto na kojem su izlagani rezultati srpskog književnog i naučnog stvaralaštva. Uz to, Letopis se sistematski bavio saznanjima koja u središte pažnje stavljaju jezik, književnost, istoriju, religiju, folklor i kulturu ne samo srpskog naroda nego i celog slovenskog sveta… Za sve vreme svoga trajanja Letopis je bio i ostao centralni srpski časopis koji, ponešto konzervativan, nastoji da okupi proverene vrednosti srpske književnosti, nauke i kulture“, rekao je prof. dr Stanić.

Svim učesnicima i gostima FPM dobrodošlicu u Vrbas poželeo je Branislav Zubović, sekretar manifestacije, koji je posebno zahvalio Pokrajinskom sekrrtarijatu za kulturu, Ministarstvu kulture i opštini Vrbas na stalnoj podršci organizaciji pesničkih susreta u Vrbasu.

U muzičkom delu programa nastupili su Braća Teofilović.