Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine

Saopštenje za javnost

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić posjetio je Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine sa sjedištem u Vrbasu, koji se prije mjesec dana uselio u novi prostor u ulici Maršala Tita 47. Riječ je o objektu, koji ima dovoljno prostora da, osim kancelarija Savjeta, bude mjesto gdje će se održavati izložbe, predstave, književne večeri, radionice i drugi kulturni događaji.
Trenutno se u ovom prostoru nalazi izložba „Oktoih“ autora Dimitrija Popovića, eminentnog crnogorskog slikara, grafičara i književnika, a pored njegovih izloženo je i 12 radova šest autora sa prošlogodišnje likovne kolonije, koja je održana u Vrbasu.
Nakon razgovora sa predsjednikom Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine Ratkom Šoćom, sekretar Grujić je rekao da je ovaj prostor od izuzetnog značaja za crnogorsku zajednicu u Vojvodini, jer se u njemu mogu održavati razni kulturni sadržaji sa jedne strane, a ima dovoljno mjesta i za smještaj biblioteke. Svaka nacionalna zajednica u Vojvodini treba da ima svoj prostor, gdje će na pravi način njegovati jezik, kulturu, pismo i na kraju informisanje, što im je Ustavom zagarantovano pravo. Sa tim u vezi, istakao je sekretar Grujić, i crnogorska nacionalna zajednica ima pravo da njeguje svoju bogatu prošlost, odnosno, bogatu istoriju, da kroz razne kulturne sadržaje njeguje jezik i pismo, a kroz program na Radio-televiziji Vojvodine „Luča“ njeguje i informisanje.
Pokrajinski sekretar Grujić i predsjednik Šoć su se složili oko programa rada i daljih aktivnosti u radu Saveta, koji za cilj ima promociju crnogorske kulture, običaja i tradicije.

cg-2

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine, Stevana Doronjskog 29, 21460 Vrbas
e-mail: [email protected]
PIB: 108841865, Matični broj: 08951047


[cwa id=’str-vesti-10-naslova’]