Kancelarija za energetski menadžment prezentovala svoj rad

Prezentacija načina rada i brojih projekata koje je izvela Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas održana je u okviru regionalnog projekta „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava sa područja jugoistočne Evrope“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština Srbije, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i Fondacije ORF-a. Projekat se sprovodi u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Srbiji. Vrbas su posetili predstavnici svih ovih zemalja, u cilju stvaranja mreže kroz koju bi se mogla razmenjivati znanja i iskustva. Prema rečima Dubravke Bošnjak, menadžerke projekta razgovara se o mogućnostima realizacije pojedinačnih projekata sprovedenih u nekim gradovima i na drugim mestima, kako bi širili već provereno dobre projekte. „Posetu Vrbasu inicirala je Stalna konferencija gradova i opština jer želimo da vidimo u čemu to Kancelarija za energetski menadžment prednjači u odnosi na druge opštine, što jeste poznata činjenica. Ovakvi susreti služe i da se razgovara o problemima i barijerama sa kojim se opštine susreću u realizaciji projekata i kako ih uspešno prevazići“, rekla je Dubravka Bošnjak. Gradovi uključeni u regionalni projekat „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava sa područja jugoistočne Evrope“ su: Zenica, Kreševo, Novi Grad, Podgorica, Danilograd, Zagreb, Ivanić-Grad, Skoplje i drugi.
Aleksandr Popović, koordinator projekta iz SKGO, rekao je da je odluka da se organizuje studijska poseta Vrbasu doneta je na osnovu činjenice da se rad lokalne Kancelarije za energetski menadžment izdvaja kao primer dobre prakse, posebno u delu energetske efikasnosti u javnim zgradama.
Kao najvažnije tokom prezentacije, koju su izveli Nikola Vujović i Željko Zečević iz KEM, istaknuto je da Vrbas ima energetsku politiku koja se sprovodi se u kontinuitetu i utvrđena je u Strategiji energetskog razvoja i nizu odluka koje su proistekle iz tog dokumenta. Goste iz zemalja regiona u ime lokalne samouprave pozdravio je Milan Glušac, zamenik predsednika opštine, posebno se zahvalivši na, kako je ocenio, privilegiji da se deo aktivnosti projekta realizuje u Vrbasu. „Nešto što posebno izdvaja opštinu Vrbas u Srbiji i regionu je sistem energetskog menadžmenta. Na vreme smo uvideli njegov značaj i ulogu i krenuli sa kontinuiranim praćenjem energetske potrošnje, primenom mera energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva za objekte u vlasništvu opštine. Želimo da ostvarimo direktne energetske i finansijske uštede, smanjimo štetni uticaj na okolinu i podižemo nivo svesti svih građana u ovoj oblasti. Za model funkcionisanja sistema energetskog menadžmenta u našoj opštini možemo reći da je evropski“, rekao je Glušac.


[cwa id=’str-vesti-10-naslova’]